Az, hogy az automatizáció, a technológia fejlődése és a robotok terjedése veszélyt jelent a munkahelyeinkre, nemcsak jövőbeli ábránd: akadnak olyan munkakörök, amelyek több mint 90%-os létszámbeli leépülést tapasztalhattak 2009 és 2018 között – derül ki az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adataiból. Nemcsak a fizikai munkások érintettek ráadásul, az adminisztratív feladatokat ellátó irodai munkások száma majdnem a felére csökkent, de veszélyben vannak az adatelemzők és a telemarketingesek is – írja a Portfolio.

 Az Egyesült Államokban országos szinten a mezőgazdasági munkásokat toborzó és szállító szakemberek száma csökkent a legjobban, mintegy 80%-kal, 200 főre.

Ennek az oka az adatokat elemző Commercial Café szerint főleg az, hogy sokkal kevesebb fizikai munkásra van szükség a farmokon a gépesítés és automatizáció terjedése miatt, a gazdaságok pedig szándékosan törekszenek a munkaerő minimalizálásával járó költséghatékony működés megteremtésére.

A második helyen 77%-is csökkenéssel a telefonközpontok dolgozói állnak,

akik a modern telekommunikációs hálózatok és eszközök terjedése miatt vesztették el az állásukat, ezután 74%-kal hasonló okokból a fényképfeldolgozók állnak. Az automatizáció sokkal inkább kihatott a famunkásokra (66%-os csökkenés), a számítógépes operátorokra (63%-os csökkenés) és a fúrással foglalkozó munkásokra (59%-os csökkenés). Jelentősen kihatott a technológia terjedése az adminisztratív munkakörökben dolgozókra is, akiknek a száma 570 ezerre csökkent a 2009-es 1,37 millióról.

Államokra lebontva az iparban figyelhetők meg a legnagyobb csökkenések:

az Illinois-i bojlergyártók száma 96%-ot csökkent 80-ra, a korábbi 1910 főről, míg Új-Mexikóban az anyagmozgatók száma csökkent 93%-kal. Az irodai munkakörökre is kihat a technológia fejlődése: a telefonos értékesítők 94%-a vesztette el az állását, míg New Jersey-ben a statisztikai elemzők 93%-a új munkahely után kellett, hogy nézzen 2009 és 2018 között. Jellemző egyébként, hogy azok, akik meg tudták tartani a munkájukat, sokkal jobban keresnek, mint a korábbi átlag.

A jövőre nézve a statisztika kitér arra is, hogy melyek a legkönnyebben automatizálható munkakörök is:

a lista élén a fényképészeti szakemberek, a telemarketingesek, a bankszámlák nyitásáért felelős szakemberek, a rendelések felvételével foglalkozó szakemberek, a gravírozással és fényezéssel foglalkozó szakemberek és a mozik vetítőit kezelő szakemberek állnak.

Forrás: Portfolio

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!