A GM-sztrájk miatt csúszhat a midengine Chevrolet Corvette és számos városi terepjáró piacra dobása is. A hosszabb sztrájk miatt bekövetkező további késések költségessé válhatnak a vállalatnak – írja az autopro.hu.

Az LMC Automotive előrejelzése szerint a következő generációs Corvette gyártása – amely az eredeti tervek szerint decemberben kezdődött volna a Kentucky-ban lévő GM-üzemben – akár három hetet is csúszhat. Továbbá azt sem zárják ki, hogy az üzemben jövőre is lehetnek leállások.

Emellett a következő generációs GMC Yukon, a Chevrolet Tahoe és a Chevrolet Suburban modellek gyártását is legalább egy hónappal elhalasztják.

Költséges a sztrájk a GM számára

Ahogy az autopro.hu is írta, a GM sztrájk továbbra sem csillapodik, mióta szeptember 16-án az alacsony bérezések és kedvezőtlen munkakörülmények miatt utcára vonult a szakszervezet több ezer alkalmazottja.

Jeff Schuster, az LMC amerikai globális jármű-előrejelzési szervezetének elnöke elmondta, hogy a késések egyelőre nem okoznak súlyos károkat a haszonkulcsban, és nem befolyásolják a fogyasztók hűségét, de a hosszabb sztrájk miatt bekövetkező további késések már költségessé válhatnak. A GM egy nyilatkozatában azt mondta, hogy egyelőre túl korai lenne a sztrájk hatásairól beszélni.

Nagy szerep jut a városi terepjáróknak

Az előrejelzést végző szakértő szerint a nagyméretű városi terepjárók késése sokba kerülhet, hiszen ezek a modellek generálják a legnagyobb bevételt. Bármilyen késedelem a jármű versenyképességét kockáztathatja.

A GM most a Ford sikereit próbálja meg ellensúlyozni a piacon, amely legutóbb az Expedition és Lincoln Navigator SUV-kat tervezte újra. A Cadillac Escalade-t várhatóan jövőre alakítják át, és valószínűleg már a sztrájk sem érinti – írja az Automotive News.

Hangsúlyosabbak a pénzügyek a felülvizsgált szerződésben

Eközben a szakszervezet szombaton bejelentette, hogy 48 ezer munkavállalója sztrájksegélyét emeli meg 25 dollárral 275 dollárra. Emellett azt is biztosítja a részmunkaidős alkalmazottak számára, hogy a sztrájksegély csökkentése nélkül vehessenek részt a tüntetéseken.

A hétvégén megjelentek a felülvizsgált GM-szerződés részletei is – ez tartalmazza a ratifikációs bónuszra vonatkozó változtatásokat is, amely alapján ezer dollárról 9 ezer dollárra emeli a GM az alkalmazottak szerződés elfogadásával járó egyszeri díjazását. Emellett az alkalmi munkavállalók három év után állandó alkalmazotti státust kaphatnak, 3 ezer dolláros ratifikációs bónusz mellett.

Az amerikai gyártó felülvizsgált ajánlatának részeként 9 milliárd dollárra emelte az Egyesült Államokbeli beruházási terveit. 7,7 milliárd dollárt közvetlenül a GM-gyárakba fektetnének, míg a fennmaradó összeget olyan közös vállalkozásokra fordítanák, mint például az ohiói akkumulátorgyár.

A GM-nek eddig közel 1 milliárd dollárjába került a sztrájk, és eddig 10 ezer alkalmazottja maradt munka nélkül a leállások miatt – olvasható a Reuters oldalán.

Forrás: autopro.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!