A pokoli meleg és az embertelen munkakörülmények miatt több száz külföldi vendégmunkás halt meg Katarban az elmúlt években – derült ki a Guardian brit napilap írásából. A lap egy kardiológiai szaklap kutatásait is közölte, mely szerint közvetlen összefüggést találtak a halálesetek és a hőség között. Katarban gőzerővel folyik a felkészülés a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra, és félő, hogy további emberáldozatokat követelnek az építkezések.

A lap által idézett Cardiology Journal friss felmérése szerint 2009 és 2017 mintegy 1300 nepáli munkás vesztette életét az emírségben. A kutatásból kiderült, hogy a téli hónapokban minden ötödik haláleset mögött szívroham állt, de ez a nyári hónapokban 58 százalékra emelkedett. A szívleállás elsődleges oka a hőguta volt. A kutatást végző Nick McGeehan szerint sürgősen ki kell vizsgálni, hogy miért hal meg olyan sok fiatal, életképes férfi szívmegállás miatt.

Emberi jogi szervezetek évek óta kongatják a vészharangot az ügyben.

A 2,7 milliós Katar lakosságának 80–90 százaléka külföldi, a nepáliak aránya eléri a 25 százalékot, de sok a bangladesi, indiai, pakisztáni és Srí Lanka-i munkás is.

A hivatalos statisztikák szerint tizenegy ember vesztette életét közvetlenül a stadionépítkezéseknél, de a helyi szervek titkolózása miatt ez a szám sokkal magasabb lehet.

A Guardian által hivatkozott tanulmány szerint ebből a tizenegyből kilenc esetben a hőség miatti szívleállás volt a halál kiváltó oka.

A Lusail városában dolgozó munkások arról számoltak be, hogy

a főnökeik visszatartják a bérüket, és arra kényszerítik őket, hogy 50 fokos hőségben dolgozzanak pihenőidő és étkezések nélkül.

Bár a hatóságok délelőtt 11 óra és délután 3 óra között kötelező pihenőidőt írtak elő, a fővárosban a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot közelítette több napon 11 óra előtt augusztusban. Egy bangladesi munkás elmondta, hogy egy nyolcórás műszakban félóra a pihenő.

A hőstresszből eredő halálesetek elkerülhetők lennének, ha a munkavállalók azonnali orvosi segítséget kapnának, de sok vendégmunkástól munkáltatójuk megtagadja a kórházi ellátásra jogosító egészségügyi kártya kiadását

– állítják szakértők. A külföldi vendégmunkásoktól sokszor elveszik útleveleiket, hogy ne hagyhassák el az országot, vagy hogy ne váltsanak céget.

Másodlagos állampolgárok

Katar régóta halogatja a sokat kritizált munkaügyi rendszerének átalakítását. Az úgynevezett kafala rendszer széles körű jogosítványokat biztosít a munkaadók számára, amellyel sokan vissza is élnek.

Ahhoz, hogy valaki munkát vállalhasson az emírségben, támogatói nyilatkozatra van szükség, amely jöhet magánszemélytől, a kormánytól, de legtöbb esetben ez egy cég, ahová a külföldi vendégmunkás elszerződik.

A munkahelyváltáshoz, a jogosítvány megszerzéséhez, sőt még az ország elhagyásához is engedélyre van szükség. Az utóbbi esetben már látszanak az enyhülés jelei, de a munkaszerződés felbontása továbbra is nehézséget okoz.

Nem ok nélkül hasonlítják a rendszer működését a modern kori rabszolgasághoz.

Bizonyos dohai nyilvános tereket, így a piacokat, bevásárlóközpontokat, közparkokat a katari hatóságok „családi zónának” jelöltek ki, ahol fegyveres biztonsági őrök járőröznek és ügyelnek arra, hogy azt csak helyiek vagy nyugatiak használhatják.

A vendégmunkások százezrei így joggal érezhetik magukat másodlagos állampolgárnak

– írta a The Independent.

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ