Egymillió, de egymilliárd euróért se kezdeném újra! Olyan dolgokat láttam a Facebookon, amelyek álmomban is kísértenek! Erre lélektanilag egyáltalán nem vagyunk felkészülve - mondja a világháló egyik láthatatlan embere, aki havi 800 euróért cenzúrázta a Facebookon megjelenő képeket és szövegeket Portugáliában. A 800 euró valamivel több, mint a minimálbér ebben az uniós tagállamban, ahol a Facebook olyan munkaszerződéseket köt a munkavállalókkal, amelyek szerint azok semmifajta fontos információt nem adhatnak ki arról, valójában mit is csinálnak Mark Zuckerberg cégénél.

Napi nyolc órában végzik a cenzori munkát a Facebookon a névtelen háttéremberek, többnyire minimálbérért. A munkatársak gyakran cserélődnek, mert nem bírják a nyomást. Maguk között csak a világháló rabszolgáinak nevezik magukat.

Sok hasonló munka van még a világhálón, például a bérkattintóké. Ők elsősorban Ázsiában élnek, ahol nagyon olcsón lehet ilyen láthatatlan embereket találni, főként nőket akár tízcentes órabérért is. A Cash Investigation című francia televíziós műsor Amerikában talált egy ilyen bérkattintót, aki óránként 30 centért szorgoskodik a képernyő előtt. Jared Mansfield Oregon államban így nyilatkozott:

olyan gépekért dolgozunk, melyek előbb vagy utóbb teljesen feleslegessé tesznek bennünket! Láthatatlan emberek vagyunk, akiket azután felváltanak az algoritmusok!

A főnököm az algoritmus

Ezt élik át a pizza futárok és más hasonló házhoz szállító munkatársak, akiket a rendszer arra ösztönöz, hogy adott idő alatt a lehető legtöbb csomagot vigyék ki a címre.

Ezért aztán gyakran kockára teszik az életüket is a közlekedésben, sokszor átvágnak a piroson is, csakhogy gyorsabban célba jussanak. A keresetük a minimálbér körül van, de ők többnyire nem alkalmazottak, hanem magánvállalkozók.

A cégek olyan szerződéseket kötnek velük, melyek a munkaadót nem kötelezik semmire baleset esetén.

Franciaországban ezért már tüntetéseket is tartottak a kiszolgáltatott pizza futárok: a Deliveroo cég munkatársai felvonultak és szabályos munkaszerződést követeltek.

Válaszul a munkaadó képviselői csak gúnyosan mosolyogtak. Azután pedig az algoritmus alapján szépen megkeresték a szervezőket és kirúgták őket.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!