A pénteken, vagyis tegnap kezdődött klímahét, azon belül a huszadikán, valamint huszonhetedikén esedékes klímasztrájk támogatására globálisan 72 szakszervezet, valamint országos és nemzetközi szakszervezeti szövetség szólított fel, írja a klímahét hivatalos honlapjaírja a Mérce.

Guardian tudósítása szerint a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció (ITUC) – mely globálisan több, mint 200 millió tagot számlál – is csatlakozott a tiltakozáshoz.

A konföderáció főtitkára, Sharan Burrow a klímatüntetőknek címezve elmondta,

a szakszervezeti mozgalom világszerte szolidáris veletek. Az ITUC, világszerte több mint 200 milliós tagságával teljes mértékben támogatja vezényléseteket.

A szakszervezeti szövetség honlapján közzétett nyilatkozat szerint

emberek milliói szüntetik be a munkát, vesznek részt munkahelyi akciókban és vonulnak az utcára hogy nyomást helyezzenek a kormányzatokra, hogy azok elkötelezzék magukat az ambiciózus célok iránt, melyek a klímakrízis miatt szükségeltetnek.

Az egyik, a megmozduláshoz csatlakozó szakszervezet egyenesen a munkások „Vörös Hadserege” és a diákmozgalmárok közös meneteléséről ír.

Habár a szakszervezeti szövetség nem kötelezheti tagszervezeteit a részvételre, világ minden táján pénteken tartott kezdőeseményen az előzetes vállalásoknak megfelelően valamennyi földrészen munkások százezrei vonultak a tüntetések résztvevőivel vagy álltak ki szervezetten a célok mellett. A csatlakozó szervezetek javarészt közösségi médiás nyilatkozatait itt találjátok.

Jake Woodier, a Brit Diák Klímahálózat tagjának nyilatkozata szerint

a szakszervezetek történelme tele van a fejlődésért folytatott harccal, így a globális klímasztrájk is élvezi a Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció támogatását, mely komoly súlyt ad azonnali cselekvést követelő akcióinknak.

A diákaktivista kifejtette azon véleményét is – mely globálisan népszerű gondolat a tiltakozás szervezői és résztvevői között – miszerint olyan, a Zöld New Deal-hez hasonló irányvonalakra van szükség, melyek úgy küzdenek a klímaváltozás ellen, hogy közben igazságosabb társadalmat is  teremtenek.

Az ENSZ hétvégén kezdődő, majd hétfőn az országok vezetőinek konferenciájával záródó klímacsúcsán ezúttal a főtitkári iránymutatás a korábbiaknál komolyabban koncentrál a valós cselekvésre az egyes államok részéről. A világszervezet jelenlegi álláspontja szerint immár nem elegendőek a korábban tett vállalások, hanem a tudományos konszenzussal összhangban radikális, rendszerszintű változásra van szükség, hogy az elkövetkezendő évtizedekben ne váljon élhetetlenné a bolygó.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ