Szeretnék megakadályozni két üzem bezárását, és magasabb béremelést is kérnek a megajánlottnál, mivel egy közpénzzel is megtolt, rekord-nyereséges vállalatról van szó.

 Az amerikai General Motoros (GM) negyvenkilencezer dolgozója sztrájkol, miután a szakszervezeti tárgyalások megakadtak, írja az Euronews nyomán a Népszava. Tizenkét éve nem volt munkabeszüntetés az autóipari óriásvállalatnál. A szakszervezet szerint nehéz döntés volt.

Tisztességes béreket akarunk. Megfizethető, rendes egészségügyi ellátását. A nyereség minket megillető részét. Kiállunk a munkahelyek biztonságáért és a dolgozók családjaiért

– mondta a United Auto Workers szakszervezet alelnöke, Terry Dittes.

A szakszervezetek szeretnék megakadályozni az ohiói és a michigani üzemek bezárását, és szerintük a dolgozók magasabb béremelést érdemelnek a megajánlottnál, mivel a cég rekordméretű nyereséget ért el Észak-Amerikában. Arra is emlékeztetnek: a cég egy évtizede 50 milliárd dolláros közpénz-támogatást is kapott.

A GM ajánlata a Reuters szerint 7 milliárd dollárnyi befektetés, ami 5400 állást érint - többségük állítólag új munkahely lesz. A munkások között 8000 dollárt bónuszként is szétosztanának. Az üzemek bezárását azonban feltétlenül szükségesnek látja a vállalat vezetése.

Forrás: Népszava