Szeretnék megakadályozni két üzem bezárását, és magasabb béremelést is kérnek a megajánlottnál, mivel egy közpénzzel is megtolt, rekord-nyereséges vállalatról van szó.

 Az amerikai General Motoros (GM) negyvenkilencezer dolgozója sztrájkol, miután a szakszervezeti tárgyalások megakadtak, írja az Euronews nyomán a Népszava. Tizenkét éve nem volt munkabeszüntetés az autóipari óriásvállalatnál. A szakszervezet szerint nehéz döntés volt.

Tisztességes béreket akarunk. Megfizethető, rendes egészségügyi ellátását. A nyereség minket megillető részét. Kiállunk a munkahelyek biztonságáért és a dolgozók családjaiért

– mondta a United Auto Workers szakszervezet alelnöke, Terry Dittes.

A szakszervezetek szeretnék megakadályozni az ohiói és a michigani üzemek bezárását, és szerintük a dolgozók magasabb béremelést érdemelnek a megajánlottnál, mivel a cég rekordméretű nyereséget ért el Észak-Amerikában. Arra is emlékeztetnek: a cég egy évtizede 50 milliárd dolláros közpénz-támogatást is kapott.

A GM ajánlata a Reuters szerint 7 milliárd dollárnyi befektetés, ami 5400 állást érint - többségük állítólag új munkahely lesz. A munkások között 8000 dollárt bónuszként is szétosztanának. Az üzemek bezárását azonban feltétlenül szükségesnek látja a vállalat vezetése.

Forrás: Népszava

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ