Igencsak széles sávba sorolja a lengyelországi középosztályhoz tartózókat egy felmérés, amely szerint 180 ezer forint körüli havi fixszel éppen ennek közepébe eshet az ember – írja a napi.hu.

A lengyel középosztályhoz 11-12 millióan tartoznak a 38 milliós Lengyelországban a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) szerint

derül ki a Business Insider Polska cikkéből. E társadalmi réteg több mint ötven százaléka a 24 és 64 év közti korosztályba tartozik. A kutatóintézet munkatársai a havi 1500 és 4500 zloty (110-330 ezer forint) fizetést kapó embereket sorolták a középosztályba.

A PIE az átlagjövedelem alapján három réteget különböztet meg. Az alsóbb osztályba tartozók átlagos havi fixe 1073 ztoty (78 ezer forint), a középosztály tagjainak átlaga 2546 zloty (185 ezer forint), a felsőbb réteg tagjai pedig átlag 5754 zloty (420 ezer forint) keresnek. A középosztálybeliek 54 százaléka rendelkezik egyetemi diplomával - az alsóbb rétegnél ez csupán öt százalék, míg a felsőbbnél 26 százalék.

A középosztályba sorolt lengyelek 45 százaléka azt mondta, hogy semmilyen megtakarítással nem rendelkezik és ugyanilyen arányban törlesztenek valamilyen adósságot.

A réteg tagjaira jellemző, hogy nem akarnak adóemeléseket, még akkor sem, ha ezzel növekedhetnének az állami kiadások. Túlnyomó többségük támogatja Lengyelország EU-tagságát, és elégedetlenek az egészségügyi ellátás, illetve az oktatás színvonalával.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ