Szinte az összes járatát törölnie kellett a British Airwaysnek a pilóták hétfői és keddi sztrájkja miatt, Budapest és London között 17 járat nem közlekedett. Ma már ismét dolgoznak a pilóták, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön helyre is áll a menetrend, hiszen a 300 darabos repülőgépflotta majdnem fele nem ott volt reggel, ahol egyébként lennie kellett volna, és ugyanez mondható el több mint 700 pilótáról. A g7.hu cikke.

Ez tehát további kellemetlenségeket jelent az utasok számára, ráadásul nincs messze a szakszervezet által – megegyezés hiányában – megjelölt következő sztrájkidőpont sem, amely szeptember 27. Márpedig egyelőre nincs jele annak, hogy bármelyik fél is meghátrálna.

A szakszervezet erőt meríthet a sztrájk szinte teljes sikeréből, a menedzsment viszont továbbra is azt mondja, hogy a három évre szóló 11,5 százalékos fizetésemelési ajánlata „tisztességes és nagyvonalú”, miközben pilótái már most is világszínvonalú kereseteket élvezhetnek.

Az elkeseredett szembenállás megértéséhez az előző válságig érdemes visszamenni, amikor a szakszervezet – hogy segítse a nehéz helyzetben lévő légitársaságot – beleegyezett egy 2,6 százalékos fizetéscsökkentése, és emellett bizonyos különjuttatásokat is megvágtak. A vállalatnak valóban sikerült talpra állnia: 2010-ben még 531 millió fontos veszteséget kellett elkönyvelnie, tavaly viszont – az időközben felvásárolt ír Aer Lingusszal, valamint spanyol Iberiával és Vuelinggel kiegészült IAG holding, amely a British anyacége – 2,9 milliárd eurós profitot termelt. Ez jelentősen meghaladja az egyaránt 30 millióval több utast szállító Lufthansa és Ryanair nyereségét is.

A szakszervezet – a korábbi áldozatvállalásra hivatkozva – azt követeli, hogy tagjai részesedjenek a csoport nyereségéből.

Ez nem jelentene elviselhetetlen terhet, igaz, míg a szakszervezet szerint csak évi 5 millió font lenne a többletköltség, a British szerint ennek a tízszerese. Ám még az utóbbi is alig több annál, mint amennyit egyetlen sztrájknap eltüntet a csoport nyereségéből, nem is beszélve az utasok bizalomvesztésének anyagi vonzatairól.

Az Economist azzal magyarázza a menedzsment első pillanatra nehezen érthető makacsságát, hogy az utóbbi évek pilótahiánya Európában megszűnt, most már sokkal könnyebb repülőgép-vezetőket találni. Ennek alapvetően két oka van: a csődbe ment légitársaságok (mint az izlandi Wow Air) pilótái el akarnak helyezkedni, miközben az európai légi közlekedés utóbbi négy évre jellemző évi 7 százalékos növekedése az idei első félévben a felére csökkent. Ennek hatására a Ryanair és a Norwegian több száz, eddig Nagy-Britanniában foglalkoztatott pilóta elbocsátására készül. Ilyen körülmények között a British menedzsmentje nem érzi úgy, hogy engednie kellene a szakszervezet követelésének.

Különösen azért, mert ha megteszi, akkor könnyen hasonló követelésekkel léphetnének fel a légiutas-kísérők és a földi kiszolgálók érdekképviseletei is.

Közben ráadásul nemcsak az európai gazdaság vánszorgása fenyegeti a British eredményeit, hanem a rendezetlen brexit rémképe is, mindez együtt pedig alaposan lefaraghatja a tavalyi, irigylésre méltó profitot. Ha viszont egyik fél sem enged, akkor a Britishre olyan sztrájksorozat várhat, mint amilyen pár éve megkeserítette az Air France, valamint a Lufthansa utasainak életét.

Forrás: g7.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!