A tavalyinál lassabb ütemben, de tovább nő Közép-Kelet-Európa GDP-je. A növekedés mértékét idén 3,6 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalékra prognosztizálja a Coface. Tavaly 4,3 százalékos volt a bővülés – írja a 24.hu.

A nemzetközi hitelbiztosító összegzése szerint a bővülést korlátozza a munkaerőhiány, az erőforrások magas kihasználtsága és a növekvő bekerülési költségek. A lakossági fogyasztás továbbra is a növekedés elsődleges motorja, de a hosszú távú befektetések lassulása és a gyengébb export visszafogják a GDP bővülését.

A térség 500 legnagyobb cégének összesített forgalma 9,6 százalékkal, 698 milliárd euróra nőtt tavaly. A nagyvállalatok 78,8 százaléka számolt be a forgalom növekedéséről. A kihívások miatt az összesített nyereség ugyanakkor 1,6 százalékkal, 30 milliárd euróra csökkent.

Alacsony a régióban a munkanélküliség, azonban a munkaképes korú lakosság csökkenése jelentős munkaerőhiányt okoz, ez a bővítési tervek megvalósításánál is nehézségeket idéz elő. Emelkednek a munkabérek, így a bekerülési költségek magasak, nőnek a cégek működési kiadásai – idézte az elemzést az MTI.

A Mol a harmadik lett

A lista szerint Lengyelországban vannak a régió legnagyobb vállalatai, amelyek forgalma évről évre nő. Összesen 275 lengyel társaság került be a hitelbiztosító toplistájára.

Az országok rangsorában Magyarország a második, 71 magyar vállalat szerepel a listán.

A top 500-ba bekerült magyar cégek összesített árbevétele megközelítette a 104 milliárd eurót, adózás utáni nyereségük mintegy 6 milliárd euróra rúgott.

A lista élén a lengyel olajtársaság, a PKN Orlen áll 15 százalékos forgalomnövekedéssel. A második hely a cseh Skodáé, a harmadik helyezett a magyar Mol, negyedik a Jeronimo lengyel kiskereskedelmi lánc. Ezek a nagyvállalatok megvédték tavalyi helyezésüket és növelték az árbevételüket.

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ