Berlinben a rendőrök szakszervezete súlyos mulasztással vádolja a pénzügyminisztériumot, mert a hatáskörébe tartozó vám- és pénzügyőrség gyakran szemet huny az építőiparban változatlanul burjánzó feketemunka felett. A rendőrszakszervezet vezetője szerint nem kizárható, hogy az építkezéseket ellenőrző vámosok azért lépnek fel igencsak felületesen, mert nem akarják bűnrészességgel vádolni az iparágat – olvasható az InfoRádió weboldalán.

A német vám- és pénzügyőrség múlt évre vonatkozó jelentése szerint a feketemunka visszaszorításáért dolgozó részleg 6700 munkatársa több mint fél millió személyt és közel 70 ezer munkaadót ellenőrzött. A szabálytalanságok miatt indított eljárások száma jóval 100 ezer fölé emelkedett, ami jelentősen túllépi a korábbi adatot.

  Mégis a rendőrök szakszervezete azt veti a pénzügyminisztérium szemére, hogy a hatáskörébe tartozó vám- és pénzügyőrség gyakran szemet huny az építőiparban tapasztalható feketemunka felett. A szakszervezet élén álló Frank Buckenhofer úgy vélte, hogy ebben tudatosság rejlik, mert nem akarják az építőipart bűnözőkkel egy kalap alá venni. Tény, hogy a kelet-európai, köztük szép számban magyar munkavállalók nélkül a németországi építkezések közel 50 százalékkal többe kerülnének.

  A szakszervezeti vezető szerint a probléma nem új keletű, mert már évekkel ezelőtt kifogásolták, hogy a vám- és pénzügyőrség létszáma alacsony és az ellenőrök csupán a munkavállalók papírjaiba tekintenek bele, és még alapos gyanú esetén is csak ritkán kezdenek valódi nyomozásba. Frank Buckenhofer elmondta, hogy az építkezéseken dolgozók zöme Boszniából érkezik, és eleve 30 százalékkal olcsóbban dolgozik, mint egy német alkalmazott.

  A külföldiekkel a legtöbb esetben alvállalkozók kötnek szerződést, amelyből gyakran kimaradnak a német munkahelyeken kötelező járulékokra vonatkozó részek, így az építőmunkások nem részesülnek beteg- és társadalombiztosításban vagy szabadságpénzben. Igaz, adót sem fizetnek, ami milliárdos kiesést jelent a berlini költségvetésnek, viszont fizetésükből levonják a szállásuk és étkeztetésük költségét.

  A legtöbb külföldi a Kelet-Európához legközelebb eső tartomány, Bajorország építkezésein dolgozik.

Forrás: InfoRádió