Az egyre növekvő egyenlőtlenségekről is tartanak megbeszéléseket a hétvégi G7-csúcstalálkozón a franciaországi Biarritzban. A La Manche-csatorna másik oldalán, az angol tengerparti városban, Whitby-ben ha az időjárást nem is, azt biztosan élvezik a nyaralók, hogy kiszakadhattak a hétköznapi munkából – írja a hu.euronews.com.

Ha van valaki, aki örül a szabadidőnek, akkor az Ed Cross. Ebben a hónapban volt ugyanis az első fizetett szabadsága 12 éve. Ed csomagokat szállít, egy online platformtól kapja a munkát. Jelenleg az Egyesült Királyságban négymillió hétszázezer ember keresi így a kenyerét. A digitális platformok, mint például az Über rugalmas munkavégzést tesznek lehetővé, de egyre többen aggódnak, hogy a munkások jogait nem tartják tiszteletben.

Ednek a szakszervezet segített, hogy fellépjen vállalata ellen.

Nem tudtam kivenni szabadságot közel 12 éve. Csak múlt héten tudtam, ami az első teljes hetem volt munka nélkül 12 éve. Ha ugyanis nem jelenek meg munkában úgy mond ok nélkül, akkor egyszerűen megszüntetik az állásomat. Kirúghatnak, és ismerek kézbesítőket, akiket ki is rúgtak. Olyanokat is, akiket felhívtak, amikor éppen a mentő szállította be őket a kórházba, mert szívrohamuk volt, és az első kérdés, amit nekik szegeztek, az volt: ki helyettesít téged?

Ed szerint a hagyományos vállalkozások digitális átállása nagyon rosszul érinti a munkásokat:

Úgy vélem, hogy néhány vállalat kihasznál és kizsákmányol embereket, erre nincs jobb szó. Tudom, hogy ez durván hangzik a modern munka világában, de vannak kizsákmányolt emberek. Ha valaki beteg vagy fizetésemelést kér, akkor arra azt mondják: Tíz másik ember van, aki ugyanezt a munkát nálad olcsóbban megcsinálja.

Több brit képviselő is arra sürgeti a kormányt, hogy vezessen be korszerűbb jogszabályokat az úgynevezett platform gazdaságban dolgozók jogainak védelmében.

Forrás: hu.euronews.com

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!