A lengyel kormány köreiből azt szivárogtatták ki a sajtónak, hogy fontolgatják az állampolgári alapon járó nyugdíj bevezetését. Az ötlet bizonyára nem véletlenül merül fel az októberi parlamenti választások előtt.

A Lengyelországot vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetősége mérlegeli, hogy a közelgő októberi parlamenti választások előtt megígérje-e a népnek az állampolgári alapon járó nyugdíj bevezetését

írta a Business Insider Polska nyomán a napi.hu. A cél az lenne, hogy mérsékeljék az idős kori szegénységet.

Jelenleg nagyjából 250 ezer ember kap néhány groszytól kezdve néhány zlotyig terjedő nyugdíjat (elsősorban, mert nincs elszámolható szolgálati idejük), rajtuk segítene az állampolgári alapnyugdíj. A kiszivárogtatott hír szerint a kormány elemzi a jelenlegi nyugdíjrendszert, és ennek tükrében fogalmazhat meg változtatási javaslatokat.

A lap névtelenséget kérő informátorai szerint

az újfajta járandóság meghatározásakor a jelenleg bruttó 1100 zlotys (80 ezer forint) minimális nyugdíjból indulhatnak ki, amit azok kapnak, akiknek megvan az erre jogosító szolgálati idejük.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ