A nagy bankok brutális leépítésekre készülnek, miután az ismét csökkenésnek indult kamatok, a gyenge kereskedési bevételek miatt romlanak kilátásaik, s eközben egyre több munkát lehet automatizálni. Csak március óta mintegy 30 ezer főt érintő létszámcsökkentést jelentettek be – írja a napi.hu.

 A nagy globális befektetési bankok idén április óta mintegy 30 ezer állás tervezett megszüntetését jelentették be

- írja összefoglalójában a Financial Times. A nagy elbocsátók között olyan ismert pénzintézetek szerepelnek, mint a HSBC, a Barclays, a Société Générale, a Citigroup és a Deutsche Bank. A leépítések zöme az európai érdekeltségeket érinti, s ezek közül is a messze legnagyobb számú elbocsátásokra a nehéz helyzetben lévő Deutsche Bank szánta el magát. Az üzletágak közül az esetek többségében elsősorban a kereskedési üzletág számíthat karcsúsításokra.

A lap szerint a költségcsökkenési hullám egyik oka, hogy a bankok menedzsmentjei egyre nagyobb nyomással szembesülnek a befektetők részéről azért, hogy csökkentsék költségeiket és próbálják meg fenntartani a nyereségszintet.

Ez pedig egyre nehezebbé kezd válni, amióta tavaly novemberben elkezdtek csökkenni a hosszabb lejáratú hozamok az Egyesült Államokban. Jól jelzi a megváltozott helyzetet az, hogy a vezető amerikai részvényindex, az S&P 500-as november óta 6 százalékkal emelkedett, aközben a legnagyobb amerikai bankok részvényeit tömörítő KBW banki index 5 százalékkal, az európai bankrészvényeket követő Stoxx szektorindex pedig 16 százalékkal esett, hároméves mélypontra.

Bár a bankok nem túl jó szereplését általában egyedi problémák okozzák, egy trend azért megfigyelhető a szektoron belül, egyre nagyobb az olyan hitelek aránya a pénzintézeteknél, amelyek negatív kamatot fizetnek.

Egészen világos, hogy a bankok nyereségkilátásai jelentősen szűkültek, nehéz befektetési bankként igazán jelentős nyereséget termelni egy olyan környezetben, ahol a kamatok nullán, vagy az alatt állnak - mondta a lapnak Andrew Lowe, a Berenberg bankelemzője. E mellett a kereskedés automatizálása, a passzív befektetési stratégiák térnyerése és az, hogy a forgalom egyre inkább a nagy szereplők kezében összpontosul mind olyan folyamatok, amik nehezítik a helyzetet. Eközben a kereskedésért felszámított jutalékok terén is öldöklő harc tombol. A Coalition nevű banki elemzőcég adatai szerint a legnagyobb 10 bank kötvénykereskedésből, devizakereskedésből és árupaci termékekkel való kereskedéséből származó jutalékbevétele 2018-ban a 2006-os szintre esett vissza. Eközben a bevételek is strukturális változásokat mutatnak, s sokkal inkább a rendszerek és számítástechnikai kapacitás dönti el, ki képes nagyobb volument kezelni, mint az alkalmazottak létszáma.

Ráadásul a Bázel IV-es tőkemegfelelési szabályok életbe lépése miatt a kereskedési tevékenységet folytató pénzintézetekkel szembeni tőkekövetelmények is szigorodtak, ami sok bank számára tovább csökkentette ezen tevékenységek nyereségességét.

Az összesítés szerint az április óta leépítéseket bejelentő bankoknál a megszellőztetett leépítések nagysága eléri az össz foglalkoztatottak számnak a 6 százalékát.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ