Úgy kívánja trendibbé és versenyképesebbé tenni a céget az IBM vezetősége, hogy elküldi az idősebbeket, és inkább fiatalabb munkaerőt alkalmazna – áll egy bírósági dokumentumban.

Az IBM felhőplatformjának (régebbi nevén IBM Bluemix) globális programigazgatója és értékesítési vezetője, Jonathan Langley perelte be még tavaly a cégét, miután 60 éves korában – hiába teljesített kiválóan – elküldték az IBM-től.

A Nagy Kék az ügy elutasítását kérte, azonban időközben megerősítést nyert, hogy Langley nem beszélt a világba, amikor azt állította, a kora miatt küldték el.

Alan Wild, az IBM volt HR-alelnöke eskü alatt vallotta, hogy tudomása van arról, hogy az idősebb munkavállalók elküldésével és a fiatalok (Y generáció tagjai) alkalmazásával próbálna a 108 éves vállalat is megfiatalodni, olyan „kúl” és trendi céggé válni, mint a Google vagy az Amazon. Ráadásul – állítja Wild a The Register által nyilvánosságra hozottak alapján – miután az IBM tisztviselői úgy döntöttek, hogy elbocsátanak valakit, akkor minden lehetséges lépést megtettek annak érdekében, hogy a munkavállalót ne foglalkoztassa más pozícióban a cég.

Az IBM több évre szándékozik elhúzni az elbocsátásokat, s kínosan ügyel arra, hogy a megüresedett helyekre olyanokat vegyen fel, akik az elmúlt három évben szerezték meg a diplomájukat.

A cég az elmúlt néhány évben mintegy 50 000-100 000 alkalmazottjától vált meg. Langley ügyvédei szerint az elbocsátások szándékosan az idősebb munkavállalókat célozták. A bírósági dokumentumokból az is kiderül, hogy az IBM jelenlegi alkalmazottainak felét az elmúlt öt évben vették fel, és maga Ginni Romety, az IBM vezérigazgatója dicsekedett egy 2017-es interjúban, hogy az alkalmazottaik 50 százaléka az Y generáció tagjai közül kerül ki.

Az IBM szóvivője elmondta a The Registernek, hogy az említett elbocsátások mögött valójában az áll, hogy áttértek egy kevésbé munkaerő-igényes üzleti modellre, és ejtettek néhány tevékenységet.

Forrás: HVG