Több beruházást is végrehajtanak, hogy az Opel németországi gyártását továbbra is biztosítsák, ennek azonban ára van, több mint ezer munkahely szűnik meg a következő években – olvasható a Portfolion.

Június végén állapodott meg az Opel menedzsmentje, a német üzemek vezetése és a szakszervezet arról, hogy hogyan biztosítsák a németországi gyártást. A megállapodás értelmében további beruházások várhatók a német üzemekben, aminek eredményeként 2021-től nem csak Insigniát, hanem újra Astrát is gyártanak majd, Kaiserslauternben egy acélformázó egységet és egy akkumulátorcella-üzemet is létrehoznak, Eisenachban pedig a következő hetekben már a Grandland X-ek gurulnak le a szerelősorokról.

A beruházásokkal párhuzamosan azonban masszív létszámleépítést hajtanak végre a német gyárakban, Rüsselsheimban végkielégítéssel, illetve korengedményes nyugdíjazással 600 fős létszámleépítés lesz, ezen felül a Handelsblatt információi szerint Kaiserslauternben 300, Eisenachban 200 dolgozót bocsátanak el, vagyis összesen 1100 fős leépítést hajtanak végre az Opelnél. A német lap értesüléseit az Opel megerősítette.

A francia PSA 2017 nyarán vásárolta meg az Opelt, akkor még 19 300 alkalmazottat foglalkoztatott Németországban a német autógyártónál, azóta csak Németországban 6800 fős leépítést hajtottak végre, vagyis a dolgozók több mint harmadától vált meg a francia tulajdonos. Az Opel vezetése azonban vállalta, hogy fiatalítást hajt végre, többek között a munkavállalók korengedményes nyugdíjazásával elsősorban az idősebb kollégáktól válnak meg, és helyükre, de más munkakörbe több száz fiatalt képeznek ki, így nettóban 6300 fős lesz az alkalmazotti létszám csökkenése. Két évvel ezelőtt világszerte még 38 ezer alkalmazottja volt az Opelnek, tavaly év végén pedig már csak alig 30 ezer, vagyis a leépítés nem csak a németországi üzemeket érinti.

Az elbocsátásokra részben azért van szükség, mert az Opelnél kifejezetten magasak voltak a költségek, a vállalat két évtizeden keresztül veszteségesen működött, részben a költségcsökkentéseknek köszönhetően azonban tavaly már operatív szinten nyereséget termelt az Opel.

Forrás: Portfolio

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!