Országos sztrájkot tartottak a svájci nők pénteken tisztességesebb fizetést, a férfiakkal egyenlő jogokat, valamint az erőszak és a szexuális zaklatás felszámolását követelve. Legutóbb 28 éve került sor hasonló megmozdulásra Svájcban - írja az MTI.

A mai napon nem dolgoznak, nem mennek iskolába és nem végeznek házimunkát a svájci nők. Tizenegy órakor sok nő ideiglenesen felfüggesztette a munkát, sőt még a svájci parlament ülését is megszakították. A demonstrációval arra próbálják meg felhívni a figyelmet, hogy a nemek közti bérszakadék és a diszkrimináció még mindig probléma az országban. 

A svájci nők az utolsók között kaptak szavazati jogot Európában, 1971-ben. Az alkotmányban 1981. június 14-én rögzítették a nők egyenjogúságát. Akkor félmillióan tüntettek azért, hogy az utolsó svájci kanton is megadja a nőknek a szavazati jogot, amit egyébként 1971-tő vezettek be először Svájcban. 

 Azóta sokat fejlődött a nők helyzete az országban: már 8 női miniszter, és törvényben rögzítették a nők szülési szabadsághoz való jogát. A helyi statisztikai hivatal szerint azonban a nők még mindig 18,3 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Azok a nők, akik szülési szabadságra mennek nehezen tudnak visszamenni munkahelyükre, a férfiak pedig nem mehetnek szülési szabadságra.

A női szakszervezeti tagok, vállalkozók és politikusok több helyszínen szerveztek felvonulásokat és tiltakozásokat, például babakocsis tüntetéseket és nyilvános piknikeket.

A sztrájkoló nők egyebek között béregyenlőséget, a háztartási és gondozói munka elismerését és igazságos elosztását, a munkaidő általános csökkentését, illetve a fogamzásgátló szerek és a művi terhesség-megszakítás ingyenessé tételét követelték. Ezekkel együtt szót emeltek a háztartási alkalmazottak, tanárok, illetve idős- és beteggondozók fizetésemeléséért. Ezekben a szakmákban és hivatásokban többségében nők dolgoznak.

Az ország nyugati részén fekvő Lausanne katedrálisánál százak gyűltek össze péntekre virradóra. A tüntetők raklapokból tüzet gyújtottak, és nyakkendőket, melltartókat dobtak a lángok közé. Néhány nő felmászott a toronyba, és "kikiabálta" az aktuális időt, ami hagyományosan férfifeladat. Máshol serpenyőkoncerttel jelezték a sztrájk kezdetét.  Bázel legmagasabb felhőkarcolóján, a Roche Toweren csütörtök este megjelent a megmozdulás logója, egy Vénusz-szimbólum lila háttérrel, benne egy ökölbe szorított kézzel. Felmérések szerint a sztrájkot a lakosság 63,5 százaléka támogatja.

Forrás: Index

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!