A Schaeffler huszonhat németországi telephelyén szervezett tüntetést a legerősebb német autóipari szakszervezet, az IG Metall az ellen tiltakozva, hogy a beszállító vállalat leépítést harangozott be – írja az Autopro.

A Schaeffler németországi telephelyeinek túlnyomó többségénél, huszonhat üzemben tüntetett az IG Metall június 7-én a bejelentett átszervezések és leépítések ellen.

A főként csapágygyártásról ismert beszállító vállalat márciusban közölte, hogy 900 dolgozójától válik meg, ebből 700 munkahely németországi állást fog érinteni.

Az átszervezéstől 60 milió eurós megtakarítást remélnek. A beszállító vállalatot különösen érzékenyen érinti az elektromos autók terjedése, hiszen ezekbe az egyszerűbb konstrukcióba nem szükséges annyi csapágy, mint a belső égésű járművekbe. Klaus Rosenfeld igazgatótanácsi elnök a Handelsblatt című német üzleti lapnak elismerte, hogy később kezdtek befektetni az elektrifikációba, mint versenytársaik.

Tíz évente ismétli magát a történelem

Épp tíz éve múlt annak, hogy a Schaeffler szintén leépítést jelentett be. 2009-ben azonban egy nagyságrenddel nagyobb megszorítást kellett levezényelni. A pénzügyi-gazdasági világválság elmélyülése idején 4500 állást kaszáltak el.

A dolgozói gondok enyhítésére akkor idő előtti nyugdíjazást, részmunkaidőt és egyéb más megoldásokat is felajánlottak a munkavállalóinak.

Schaeffler-csoport globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító: motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensekkel és rendszerekkel, valamint gördülő- és csúszócsapágy-megoldásokkal van jelen a piacon. 2018-ban mintegy 14,2 milliárd eurós árbevételt ért el. Közel 92 500 munkavállalójával a Schaeffler a világon az egyik legnagyobb, családi tulajdonban lévő vállalat, mely több mint 50 országban 170 telephelyen van jelen, köztük Magyarországon is.

Forrás: Autopro

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ