Lengyelországban egy gyermek felnevelése 15 millió forintnak megfelelő összegbe kerül, és a társadalom figyelmét sajnálatos módon nem kerüli el ez a körülmény.

A gyermeknevelés a legfontosabb a társadalmi beruházások között és nem lehet csak gazdasági szempontból kezelni. Ugyanakkor feltűnő, hogy a gyermek nevelésének költségei évről évre növekszenek Lengyelországban

írja a Business Insider Polska.

Az Adam Smith nevét viselő kutatóintézet vizsgálata szerint egy gyermek felnevelése nagykorúságáig 200-225 ezer zlotyba kerül (14,7-16,5 millió forint). Két gyermeknél ez az összeg 370 és 400 ezer zloty (27,2 és 29,4 millió forint) között van.

pénz, gyerek,

Ezek a kiadások nem csak a közvetlen anyagi költségeket (ruházat, élelem, egészségvédelem stb) érintik, hanem az oktatást és más alternatív pénzügyi vonatkozásokat is érintik. Ezek közé tartozik az elvesztett jövedelem a korlátozott kereseti lehetőségek miatt.

A Posta Bank közgazdásza, Monika Kurtek szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy évről évre nőnek a megélhetési költségek Lengyelországban. Igaz, a háztartások anyagi helyzete is javul. Összességében egyre kevesebb gyerek születik, ami a szakértők szerint megfordíthatatlan trend.

Kurtek szerint „ha gyermeked van, arra úgy tekint a társadalom, mint elvesztett fogyasztási lehetőségre, ami negatívan hat a demográfiai folyamatokra”.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ