900-an távoznak „önként” a közszolgálati televízióból Franciaországban. Erről írtak alá megegyezést a szakszervezetek a France Télévisionnal, melynek 400 millió eurót kellene megspórolnia 2022-ig – írja a HVG.

Macron elnök a költségvetés egyensúlya érdekében kötelezte erre a közszolgálati televíziót, amely egyre csak veszíti a nézőket és növeli a veszteséget. Eredetileg a France Télevisions ezer embert akart kirúgni, ezt sikerült lealkudniuk a szakszervezeteknek 900-ra. De nem is erre a legbüszkébbek, hanem arra, hogy megváltozik a közszolgálati televízió reformterve.

Kezdetben 2000 veteránt akartak lapátra tenni

A reform kiinduló koncepciója az volt, hogy a közszolgálati televízió elöregedett, és ezért nem tudja megszólítani a fiatalabb nézőket.

Ezért elbocsátottak volna 2000 veteránt, és felvettek volna helyettük 1000 új embert.

A felvételnek két külön kritériuma lett volna a szakmai tényezőkön kívül: a jelentkező legyen 35 évesnél fiatalabb, és legyen profi az informatika kezelésében. Mindez azt jelentette volna, hogy utcára kerül 2000 veterán egy olyan időszakban, amikor negyven plusz korosztályba tartozó egyének elhelyezkedése a piacon szinte reménytelen Franciaországban – különösen a médiában, ahol óriási munkaerőtöbblet van.

Az extra kritériumokat törölték

A szakszervezetek nyomására elérték, hogy nem a kirúgás a legfőbb célja a reformnak, hanem az, hogy olyan műsorkészítő csapatok jöjjenek létre, melyek képesek helytállni a nagy versenyben a médiapiacon.

Mindez enyhíti a veteránokra mért csapást, de nem szünteti meg. „Mindenképp meg akartuk akadályozni, hogy valakit egyszerűen csak úgy kirúgjanak” – nyilatkozta az egyik szakszervezeti vezető a Les Echos című gazdasági portálnak. Ezt sikerült elérni.

A többség előrehozott nyugdíjba menekülhet, a kisebbség pedig az "önkéntes" távozásért cserébe előnyös búcsúcsomagot kap.

A francia állam 200 millió euróval támogatja a reformot

Bár a központi költségvetés helyzete nem jó, de Macron elnök mégiscsak ennyivel kíván hozzájárulni a közszolgálati televízió reformjához. Közelednek ugyanis az EP-választások. Az államfőnek nagyon fontos a jó szereplés, amit a szociális nyugtalanság kedvezőtlenül befolyásolhat. Nemrég már neves művészek egy csoportja állt ki a sárgamellényesek tiltakozó mozgalma mellett. A szélsőjobboldali Marine Le Pen asszony is igyekszik hasznot húzni Macron problémáiból. Ezért a televíziós megállapodás a szakszervezetekkel nagy siker a kormányzat számára, amely tovább kíván menni a reformok útján. Macron elnök beismerte: meglepetésként érte a sárgamellényesek tiltakozó mozgalma a reformok ellen. A változások kárvallottjai hónapok óta minden hétvégén tüntetnek. A lendületük csökken, de a népszerűségük nem. Az EP-választások során az is kiderülhet: a reformok hívei vagy épp ellenfelei vannak-e többségben Franciaországban.

Forrás: HVG