30 ezer fontos éves fizetésben állapítaná meg Theresa May kormánya azt a szintet, amelyet egy bevándorlónak fel kell mutatnia ahhoz, hogy munkavállalási engedélyhez jusson – írja a HVG.

A Brexit utáni bevándorlási törvénynek ez a pontja kicsapta a biztosítékot a brit egészségügy vezetőinél éppúgy, mint a kereskedelmi kamarákban Nagy-Britanniában.

A január elsejétől érvénybe lépő törvény arra törekszik, hogy „minőségi” legyen a bevándorlás, vagyis ki akarja szorítani az alacsony képzettségű és rosszul fizetett munkavállalókat, akik közül sokan érkeztek Európa keleti feléről, így Magyarországról is. Csakhogy ezek a munkavállalók létfontosságúak a brit közegészségügy számára, és sok más ágazatban is szükség van rájuk.

Ez derül ki azokból a tiltakozásokból, melyeket Theresa May miniszterelnöknek címeztek. Ezeket a tiltakozó leveleket megszerezte a Daily Telegraph, és onnan átvette az egész brit sajtó. Kiderült a levelekből, hogy vannak olyan kórházak, ahol az osztályok egynegyedét azonnal be kellene zárni, mert akkora hiány lépne fel nővérekből. Manapság a globális piacon a nővérek szinte bárhol találnak munkát, ha megfelelő képesítéssel és tisztességes angol nyelvtudással rendelkeznek. Ha kizárjuk őket Nagy-Britanniából, akkor másutt örömmel befogadják őket – figyelmeztetik az NHS (az állami közegészségügy) vezetői Theresa May miniszterelnököt.

A brit egészségügyet persze a Brexit mellett az ág is húzza: bérei egyre kevésbé versenyképesek.

Ezért a brit orvosok és nővérek közül sokan felkerekednek, hogy Ausztráliában vagy Kanadában folytassák. Ausztráliában csaknem ötven százalékkal többet fizetnek az egészségügyben, amely meglehetősen hasonló a brit rendszerhez, vagyis az orvosok nem érzik úgy, hogy idegen világba kerültek, mint az Egyesült Államokban.

Nagy-Britanniában egy orvosi diploma átlagosan egymillió fontba kerül, vagyis egy doktor emigrációja súlyos érvágást jelenthet. Bár a Brexit egyik fő célja épp a külföldi munkavállalók számának a csökkentése lenne, de a realitások felülírják az eredeti elképzeléseket. Jellemző a helyzetre, hogy Theresa May 30 ezer fontos javaslatával még saját pénzügy- és gazdasági minisztere sem ért egyet! Philip Hamond és Greg Clarke úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a 30 ezer fontos határ nem reális, annak ki kell kerülnie a törvényből.

A Brexit tehát ezer sebből vérzik, és az egyik legnagyobb vesztes a brit egészségügy lehet.

Az NHS amúgy is számtalan bírálat tárgya, és ha megfosztják a külföldi munkavállalók egy részétől, akkor katasztrofálisak lehetnek a következmények, erre figyelmezteti May miniszterelnököt a londoni konzervatív sajtó, mely amúgy nem túlságosan nagy barátja a külföldi munkavállalóknak.

Forrás: HVG