Miután a dolgozók képviselete több hónapos tárgyalások után sem tudott megállapodni a Stop & Shop amerikai áruházlánc vezetőivel, április 11-én 31 000 munkavállaló lépett sztrájkba  Massachusetts, Rhode Island és Connecticut államok összesen 240 áruházában. A Mérce cikke a The New York Times, Jacobin nyomán.

A cég azt tervezte, hogy jelentős mértékben növeli dolgozói önrészét az egészségbiztosításukban, a részmunkaidősök vasárnapi és ünnepnapi pótlékait megvonja, valamint több juttatást eltöröl.

A sztrájkot sikeresen vitte véghez az Egyesült Élelmiszeripari és Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (United Food and Commercial Workers, UFCW). A három érintett állam helyi közösségei támogatták a sztrájkot, sokan vittek vizet és élelmet a sztrájkoló dolgozóknak. A cég becslések szerint 2 millió dollárt is veszíthetett hetente a munkabeszüntetés miatt, és különösen fájdalmas lehetett, hogy a húsvéti, illetve pészahi ünnepek alatt kellett több üzletet bezárniuk, amikor a legnagyobb a forgalom az évben.

A sztrájk mellett több politikus is kiállt. Elisabeth Warren, Amy Klobuchar és Pete Buttigieg, akik a Demokrata Párt 2020-as elnökjelöltségéért indulnak, illetve Joe Biden korábbi alelnök is támogatásukról biztosították a szakszervezetet. Támogatta a sztrájkolókat a szintén demokrata jelöltségért ringbe szálló Bernie Sanders is, aki az első olyan komolyabb jelölt, akinek a kampánystábja szakszervezethez, méghozzá pont a UFCW-hez csatlakozott korábban.

A megállapodás kielégítően rendezi a vitatott pontokat.

– mondta Jessica Raimundo, a UFCW szóvivője a megállapodásról.

A megállapodás akkor válik véglegessé, ha azt a szakszervezet öt különböző fiókszervezete szavazással ratifikálja majd a következő héten, addig a három évesre tervezett szerződés részleteit nem lehet megtudni.

Forrás: Mérce