Februárban az előző havival megegyező, több mint tíz éve a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett kimutatása szerint.

Februárban az előző havival megegyező 7,8 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki szezonális kiigazítással az euróövezet 19 tagállamában. Egy évvel korábban, 2018 februárjában 8,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. 

A februári 7,8 százalék 2008 októbere óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben. 

Az Európai Unió 28 tagállamában szintén a januárival megegyező, 6,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta februárban, az uniós statisztikai nyilvántartás 2000 februári kezdete óta a legalacsonyabb. 2018 februárjában 7,1 százalékon állt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban. 

Az idén februárban 16,012 millióan voltak munka nélkül az EU 28 tagállamában, ebből 12,730 millióan az euróövezet 19 tagállamában. A januárihoz képest az Európai Unióban 102 ezerrel, az euróövezetben 77 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban 1,769 millióval kevesebben voltak munka nélkül februárban, az euróövezetben pedig 1,169 millióval kevesebben.

A legalacsonyabb, 1,9 százalékos munkanélküliségi rátát a Cseh Köztársaságban regisztrálták februárban. A második legalacsonyabb Németországban alakult ki, 3,1 százalékos, a harmadik legalacsonyabb Hollandiában, 3,4 százalékos. A rangsorban 3,5 százalékkal Lengyelország, Málta és Magyarország következett, Magyarország esetében januári adattal. 

A legmagasabb munkanélküliségi ráta a nyilvántartásban még decemberi adattal szereplő Görögországban alakult ki, 18,0 százalékos. A második legnagyobb munkanélküliségi rátát, 13,9 százalékosat Spanyolországban regisztrálták februárban, a harmadik legmagasabbat pedig Olaszországban, 10,7 százalékosat.