Márciusban 21 százalékkal olcsóbban utazhatnak a nők a berlini tömegközlekedéssel. Kissé provokatív akciót indított nőnap alkalmából a berlini tömegközlekedési vállalat: a hónap végéig 21 százalékos kedvezményt adnak nő utasaiknak a város metró-, villamos- és buszjáratain. A ”Frauenticket” (női jegy) a jövő héttől lesz kapható a BVG jegyautomatáiban, Berlin két belső kerülete között 7 helyett 5 és fél euróért lehet majd utazni - írja a Politico nyomán a HVG.

A vállalat indoklása szerint Berlinben a férfiak többsége nem csak meg fogja érteni, hanem támogatni is fogja az akciót, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a nők és férfiak közti hatalmas fizetési különbségekre.

A kampányt az egyenlő fizetések akciónapra időzítették, de az előzményekhez tartozik, hogy a berlini önkormányzat a múlt héten munkaszüneti nappá nyilvánította a nemzetközi nőnapot.

A Politico cikkében emlékeztet, hogy a 21%-os németországi fizetési különbségek az egyik legaránytalanabb az EU-ban, náluk már csak Észtországban és Csehországban kedveznek jobban a férfiaknak a munkáltatók.

A kampány ellenére egyébként a berlini BVG sem mondható az egyenjogúság élharcosának, legalábbis ha azt vesszük, hogy a 15 ezer főt foglalkoztató cégnek mindössze 20 százaléka nő. A vállalat azt ígéri, az arányt feltornásszák három év alatt 27 százalékra. 

Forrás: HVG