„Mérgezőként” jellemezték munkahelyi körülményeiket az Amnesty International londoni székhelyű Nemzetközi Titkárságának munkatársai abban a külső vizsgálatban, amit tavaly azután rendeltek el, hogy a jogvédő szervezet két munkatársa is öngyilkos lett. A KonTerra Group által végzett, pszichológusok által vezetett vizsgálat eredményei szerint a londoni központban rendszeresen alázták, zaklatták a munkatársakat, akiket még nemi és faji alapon is diszkrimináltak – írja a The Guardian nyomán a 444.hu.

„Ezeket a szervezeti töréseket, illetve a képmutatás és nepotizmus bizonyítékait az Amnesty jogvédő tevékenységével szemben ellenséges kormányok és a szervezet más ellenségei az Amnesty munkájának hiteltelenítésére használhatják, ez pedig már a szervezet küldetését fenyegeti” - állapították meg jelentésükben.

Mint írták, a 475 dolgozóval készített interjúk alapján a Nemzetközi Titkárság vezetői bizalmatlanok voltak munkatársaikkal, akiket rendszeresen becsméreltek és büntettek.

„Szar vagy! Fel kéne mondanod! Ha nem teszed, nyomorúságos életed lesz!” - idézett a jelentés néhány, rendszeresen elhangzó fenyegetést és sértést.

A vizsgálat során megállapították, hogy bár maga a munka is valóban megterhelő úgy testi, mint érzelmi szempontból, de a munkahelyi jóléttel kapcsolatos problémák „oroszlánrésze” nem a munka során megélt traumákkal és megtapasztalt szenvedéssel, hanem az ellenséges munkahelyi kultúrával, a túlterheléssel és a menedzsmenttel kapcsolatos.

A vizsgálat megállapításai szerint különösen visszás, hogy

miközben az Amnesty világszerte harcol az emberi jogokért, a Nemzetközi Titkárságon belül nem volt példa nélküli a faji, nemi, vagy szexuális identitáson alapuló megkülönböztetés, a nőket, színes bőrűeket és az LMBTQ-közösséghez tartozókkal rendre igazságtalanul bántak.

És különösen károsnak ítélték meg a szervezetben uralkodó „mártírkultúrát”, vagyis azt, hogy a munkatársak saját szenvedésük árán is túl sokat vállaltak. Ez, mint írták, tökéletes recept a korai kiégéshez.

Az Amnesty nem dolgozhat hatékonyan azon, hogy jobbá tegye a világot, ha szervezeti kultúráját a titkolózás, a bizalmatlanság, a nepotizmus és a hatalommal való visszaélés jellemzi

- írták a jelentéstevők.

Kumi Naidoo, az Amnesty főtitkára „nehéz és mélységesen felkavaró olvasmányként” jellemezte a jelentést. Közleményében ígéretet tett rá, hogy márciusig tervet dolgoznak ki a helyzet megoldására. (Via The Guardian)

Forrás: 444.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ