Egy hónap alatt 34 ezer fővel kevesebb személyt foglalkoztattak Ausztriában az év végén, ám a magyarok azon kevesek közé tartoznak, ahol több ezer fős bővülést regisztráltak. Egy év alatt több mint hatezerrel több magyar kapott munkát odakint. Az egész osztrák munkaerőpiac is dinamikusan bővülni tudott – írja a Privátbankár.

December végén 94 458 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában az ottani társadalombiztosítási szövetség (Hauptverband) adatai szerint. Ez 4304 fővel több, mint novemberben, és 6136 fővel több, mint egy évvel korábban. Nem jelent rekordot, az augusztusban 97 133 fő volt, ám könnyen lehet, hogy januárban új csúcs következik.

A jelentős havi növekedés a megszokott szezonális ingadozást is magában foglalja, nyáron és télen mindig jelentősen megnő az alkalmazottak száma. Az osztrákoknál megfigyelhető évi két idegenforgalmi szezon lehet ennek a fő oka.

Egy év alatt is, egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban a statisztikában említett országok között.

Egyébként az osztrák munkaerő-piac egésze is egészségesnek látszik, folyamatos növekedést mutat. Egy év alatt, decembertől decemberig 79 300 fővel nőtt az alkalmazottak száma, ezen belül a külföldi állampolgároknak 50 750 állás jutott. Ezek szerint

28 500 osztrák állampolgárnak is sikerült munkát találnia.

(Bár azt sem zárhatjuk ki, hogy ezek egy része külföldön született, de már megkapta az állampolgárságot.)

Az alkalmazottak számának változása ugyanakkor havi szinten negatív volt, azaz novemberről decemberre 34 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott. Ennél is valamivel nagyobb volt a visszaesés egy évvel korábban, 2017 decemberében. Vélhetően sok munkavállaló vagy munkáltató az év végét tartja alkalmasnak a változtatásra, több ágazatban pedig, mint építőipar vagy mezőgazdaság, erősen visszaesik az aktivitás.

 

A magyarok létszámának növekedése mellett sok ezerrel esett vissza például a román, a lengyel vagy a török, délszláv dolgozók száma.

A németek létszáma viszont nőtt, csaknem háromezerrel, valamint a hollandoké, a szlovákoké és a horvátoké is.

Az Ázsiából érkezett munkavállalók összesen – vélhetően nagyrészt menekültek – egy év alatt 8241 fővel lettek többen. Ez viszont meghaladja a magyarok létszámának bővülését.

Vihar az osztrák családi pótlék körül

A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt – közölte az MTI. Ausztria ugyanis az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek. Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok a munkavállaló hazájában érvényes árszínvonal alapján állapítják meg.

Forrás: Privátbankár