Minden harmadik ENSZ-alkalmazott tapasztalt szexuális zaklatást munkája során a közelmúltban – derül ki egy friss kutatásból, melyet a Deloitte tanácsadó cég készített el az ENSZ megrendelésére a nemzetközi szervezet munkatársainak körében 2018 novemberében. A tanulmány szerint például az elmúlt két évben a megkérdezettek 21,7 százaléka, azaz minden ötödik számolt be arról, hogy úgy érezte, szexuális történetekkel vagy viccekkel zaklatták.

A kutatásban az ENSZ, illetve az ENSZ ügynökségeinek több mint 30 ezer alkalmazottja vett részt, az összes alkalmazott 17 százaléka. A vizsgálat helyi idő szerint kedden kiadott eredményei szerint az elmúlt két évben

a megkérdezettek 21,7 százaléka, azaz minden ötödik számolt be arról, hogy úgy érezte, szexuális történetekkel vagy viccekkel zaklatták.

A válaszadók 14,2 százalékát illették sértő megjegyzésekkel külsejükkel vagy nemi életükkel kapcsolatban. A válaszadók 10,9 százaléka élt át olyan szexuális jellegű jelzéseket, melyek zavarba ejtőek vagy bántóak voltak, és további 10,1 százalék észlelt “nem megfelelő érintkezést”.

A zaklatásokkal kapcsolatos tapasztalatok több mint fele az érintettek munkahelyéről származik,

további mintegy 17 százaléka pedig ENSZ-tevékenységükkel kapcsolatos rendezvényekről ered. Az esetek kétharmadában férfiak követték el a molesztálást. Közülük minden negyedik az érintettek felettese volt.

Miután az ENSZ-alkalmazottakat érő zaklatások ismertté váltak, a nemzetközi szervezet 2018 elején intézkedéseket hozott, így például

létrehoztak egy olyan fórumot, ahol panaszt lehet tenni.

António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet munkatársainak címzett levelében viszonylag alacsonynak minősíti a dolgozók válaszadási arányát. Úgy látja, ebből két dolog következik, egyfelől az ENSZ előtt hosszú út áll, mielőtt képes lenne teljesen nyíltan kezelni a szexuális zaklatásokat, másfelől szó lehet bizalmatlanság, valamint tétlenség érzetéről és az elszámoltathatóság hiányáról. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy háromból csupán egy ember cselekszik, miután valamilyen szexuális zaklatást tapasztalt.

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ