Az év végén a Turn Around, HM!, azaz Fordulj meg, HM! kampány részekén a világ számos városában demonstráltak Belgiumtól Törökországon át Srí Lankáig, hogy tisztességes béreket követeljenek a svéd ruhaipari óriás 850 ezer bedolgozójának. Azt állítáják: a  H&M-nek beszállító cégeknél dolgozó munkások nagyrésze nő, akik az erőszak számtalan formájának vannak kitéve a gyárakban – írja a tudatosvasarlo.hu.

Egy héten át utcai megmozdulásokkal, online kampánnyal tömegek tiltakoztak nyilvánosan is az ellen, hogy a H&M-nek beszállító cégeknél dolgozó többszázezer munkás nem tud fizetéséből minőségi élelmiszert vásárolni, gyermekeit iskolába járatni, orvosi ellátáshoz jutni – derül ki a Clean Clothes Campaign által kiadott közleményből. A CCC olyan európai civil szervezetek hálózata, amely a ruházati- és textilipari munkások helyzetének javításáért küzd világszerte. Arról, hogy mit ígért 2013-ban a cég, Nem teljesíti ígéretét, nem biztosítja a beszállító gyárakban dolgozók fair bérét a H&M című cikkünkben olvashatsz.

Utcai demonstárciót tartottak Ausztriában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Kambodzsában, Horvátországban, Indiában, Indonéziában, Olaszországban, Németországban, Hong Kongban, Romániában, Spanyolországban, Srí Lankán, Svájcban, Törökországban és az USA-ban.

Nők elleni erőszak és az üzletpolitika

A kampányolók szerint lényeges része a problémának, hogy

az érintett, többszörösen alulfizetett munkások java része nő.

Ahogy a CCC korábbi tanulmánya bemutatta, azzal, hogy a H&M nem teljesíti évekkel ezelőtt tett ígéretét a tisztességes bérekre, asszonyok százezrei élnek végtelenül kiszolgáltatott helyzetben, és élik meg az erőszak legkülönbözőbb formáit. Az ázsiai gyárakban a CCC interjúiban többen elmondták, hogy a munkafelügyelők erőszakoskodása általános jelenség –

a nőket érő erőszak általános következménye a nagy brandek üzletpolitikájának.

A globális megmozdulások kezdetekor maga a cég is nyilvánosságra hozta adatait, amit elemezve a CCC rámutat: ezekből a számokból is az látszik, hogy a munkások fizetése meg sem közelíti a korábban megígért, tisztességes megélhetéshez szükséges szintet.

Az efféle kampányokra még a legnagyobb vállalatok is kénytelenek reagálni: az, hogy a H&M beszállítói bérezési adatokat hozott nyilvánosságra is a Turn Around, H&M! kampánynak köszönhető. Ahogy ősszel megírtuk, 2018 márciusa és júniusa között a cég ún. arany vagy platina fokozatú stratégiai beszállítóinak gyáraiban jártak utána a munkakörülményeiknek a Clean Clothes Campaign-ben részt vevő civil szervezetek munkatársai Bulgáriában, Törökországban, Indiában és Kambodzsában. A helyszínen megkérdezett 62 munkás egyikének bére sem közelítette meg a tisztességes élethez szükséges minimumot, a bulgáriai dolgozók a 10%-át sem keresik annak a pénznek, ami tisztes megélhetést biztosítana a munkásoknak és családjuknak.

Az egyik törökországi beszállítónál a CCC által megkérdezett munkások arról számoltak be, hogy átlagosan 23 órát túlóráznak hetente, de vannak olyan hetek is, amikor a túlóra eléri 45 órát. Ilyenkor ráadásul nem fizetik ki nekik a jogos túlóradíjat, és az is gyakori, hogy a munkáltató fizetésmegvonással bünteti a dolgozókat.

A Turn Around, H&M! kampány tavaly májusi elindulása óta a ruházati kereskedelmi óriás eltüntette oldalairól korábbi konkrét vállalását arra, hogy a beszállítóinál dolgozó mintegy 850 000 munkásnak 2018-ra annyit kell fizetni, ami elég a tisztességes megélhetéshez - állítja a CCC.

A 2018. november 22-30. tartó akcióban:

  • Németországban Berlinben és hét másik városban rendeztek utcai demonstrációt. Hannoverben aktivisták a H&M egyik áruháza előtt demonstráltak egy kanapén ülve: türelmesen várják, amíg a cég teljesíti korábbi ígéretét az élhető bérekről.
  • Az Egyesült Királyságban a londoni és bristoli H&M üzletekben vásárlók a ruhákban olyan papírkártyákat találtak, amelyek a ruhákat gyártó munkások bérével szembesítették őket.
  • A divat észak-olaszországi központjában, Milánó belvárosában a délutáni csúcsidőben tartottak flashmobot az egyik H&M üzlet előtt. 
  • Indiában Bangalore-ban és Delhiben szerveztek akciókat, Srí Lankán pedig mintegy 100 a ruhaiparban dolgozó nő vett részt a demonstrációban.
  • Sri Lankán, Indiában és Indonéziában a H&M-nek beszállító gyárakban dolgozók az interneten hozták nyilvánosságra bérpapírjaikat.

Ami a vásárlókat érinti, eddig több mint 143 ezren írták alá a H&M-nek címzett petíciót, posztolták a #TurnAroundHM taget.

A megmozdulások, figyelemfelkeltő akciókban nem csupán a gyárakban dolgozókról szólnak: a H&M ellátási láncában más területeken dolgozók is felemelték hangjukat, kifejezték szolidaritásukat.

Forrás: tudatosvasarlo.hu