Most, hogy az Orbán-kormány 400 órára emeltette az elrendelhető éves túlórák számát a magyarországi dolgozók részére, vagyis lényegében elfogadták a rabszolgatörvénynek nevezett törvényt, kijött egy ez elé tükröt állító német adat. (Nem mellékes: a túlóraszám növelésével az itt működő német cégek jól járnak.)

Tavaly tíz éves csúcsra, 2007 óta a legmagasabbra emelkedett a német alkalmazottak által ledolgozott túlórák száma – számolt be szerdán a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) adatait idézve a heise.de hírportál.

2017-ben egy munkavállalóra átlagosan 26,7 óra (!) túlmunka jutott.
Egész évben.

A BA munkaerő-piaci és foglalkoztatási kutatóintézete az IAB (Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) kimutatása szerint 2017-ben 2007 óta a legtöbbet, 2,13 milliárd túlórát teljesítettek a németországi alkalmazottak, 12,8 százalékkal többet az előző évinél, írja az MTI. A munkaadók pedig ebből 1,058 milliárd túlórát nem fizettek ki. Jessica Tatti, a Baloldal (Die Linke) parlamenti képviselője szerint a munkaadók ezzel 36,2 milliárd euró bérköltséget takarítottak meg.

A munkaadók képviselete, a BDA (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände) ezt másként látja. Szerintük a teljesített túlórák alig két százalékos aránya a németországi foglalkoztatás „minőségi bizonyítványa”, hiszen a túlórázás a számos ágazatban tapasztalható súlyos szakemberhiány ellenére is alacsony szinten stagnál.

Az IAB kimutatása szerint egy munkavállalóra átlagosan 26,7 óra túlmunka jutott A férfiak többet túlóráznak mint a nők. A férfiaknak tíz százaléka a nőknek pedig hat százaléka teljesített heti tíz túlóránál többet. Heti két túlóránál kevesebbet pedig a férfiaknak 47 százaléka, a nőknek pedig 59 százaléka.

Németországban a heti munkaidő általában 35 óra, de vannak szektorok, cégek, ahol nemrégen kiharcolták a munkavállalók a 28 órás munkahetet.

Forrás: 24.hu

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0



Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ