Az elektromos autók elterjedésével 2035-ig több, mint százezer munkahely szűnhet még Németországban – nem csak az autóiparban és diplomát igénylő posztokon is.

A villany-autók elterjedése gyorsul: legutóbb a Volkswagen konszern jelentette be, hogy a következő öt évben 30 mrd. eurót fektet ezek kifejlesztésébe. Németországban mindenesetre jelenleg ezer személykocsi közül csak egy elektromos, és ezer új autóból csak hetet vásárolnak ilyen meghajtással – de ez az arány hamarosan jelentősen megváltozik.

Ezek a változások nem csak az utcaképben mutatkoznak majd meg, hanem a munkaerő-piacon is. Amint a német kormány Munkaerőpiaci Intézetének (IAB) kutatásai megmutatják: amennyiben 2035-ig csak 23 százalékra emelkedik az elektromos kocsik aránya, ennek következtében

mintegy 114.000 munkahely szűnhet majd meg.

Kisegítő munkáknál épp úgy, mint olyan területeken, ahol magasan képzett szakemberek dolgoznak. A változás 0.6 százalékkal, jelenlegi árakon 20 mrd. euróval csökkentené a nemzetgazdaság jövedelmét.

A felmérés szerint az elektromos meghajtásra való áttérés rövid távon lendíti a gazdaságot és munkahelyeket is teremt.

Nagy beruházáskopra van és lesz u.i. szükség, nem csak a gyártóknál, hanem az infrastruktúrában is.

Ki kell építeni a töltőállomások hálózatát, szükség van intelligens áram-hálózatokra, amelyek képesek az e-kocsik különleges követelményeinek kiszolgálására. Az átállás még ebben az évben 39.000, jövőre további 47.00 új munkahelyet hoz, ez az irányzat azonban hamarosan visszájára fordul: 2022 már elvisz 2.000 munkahelyet és ez a trend a rá következő években tovább erősödik. E veszteségek nem csak az autóipart érintik majd, hanem például a biztosítókat is.

Ugyanakkor keletkeznek munkahelyek az építőiparban vagy az energiaellátásban, ám ez a növekmény nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiegyenlítse a veszteségeket.

Azok elsősorban szakmunkásokat és képzett szakembereket érintenek majd.

Mindez alakulhat még rosszabbul is, amennyiben a villanyautók a vártnál gyorsabb ütemben terjednek el. Van lehetőség a fordítottjára is – ehhez azonban az szükséges, hogy import helyett Németországban gyártsák az e-kocsik akkumulátorait is.

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ