A görög válság idején hússzor csökkentették a nyugdíjakat az országban és a kormány újabb hasonló lépésre kényszerülhet, ha a gazdasági növekedés kisebb lesz a reméltnél. A nyugdíjasok azonban megtalálták a módját, hogy a megőrizzék régi életszínvonalukat – írja a napi.hu.

A görög nyugdíjasok járandóságai olyan alacsonyakká váltak a 2010-ben kirobbant adósságválságot követő megszorítócsomagok miatt, hogy csak egy régi trükkel tudják megőrizni korábbi életszínvonalukat, nevezetesen azzal, hogy elköltöznek hazájukból - derül ki a Bloomberg riportjából. Szerencséjükre nem kell messze menniük, hiszen az EU legszegényebb tagországa, Bulgária határos Görögországgal.

A 75 éves George (valódi nevét nem árulja el, mert nem szeretné felkelteni az athéni adóhatóság érdeklődését) tipikus eset. Felesége öt évvel ezelőtti halála után úgy döntött, hogy Szalonikiből átköltözik Szófiába, ahol egyedülállóként 800 eurós (257 ezer forint) nyugdíjából - ahogy ő fogalmaz - úgy élhet, mint egy király. Persze nehezebben tartja a kapcsolatot a családtagjaival és a barátaival, de a pénzéből futja a gyakori hazautazásra (és még marad távolabbi kiruccanásokra).

Még lehet rosszabb

Görögországban - amely egyébként a magas nyugdíjakat élvező nyugat-európai idősek egyik kedvenc célországa a letelepedésre - hússzor csökkentették a nyugdíjakat az elmúlt kilenc év válságkezelése során a kormányzati kiadások visszafogása céljából. A jelenleg regnáló kormánytól azt várják az országot hitelező eurótagállamok, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hogy tovább mérsékelje a nyugdíjkiadásokat.

A baloldali kormány igyekszik ezt elkerülni, abban bíznak, hogy a gazdasági növekedés elég nagy lesz ahhoz, hogy enélkül is elérjék a költségvetés tervezett elsődleges (adósságtörlesztés nélküli) 3,5 százalékos GDP arányos többletét. A jövő évi büdzséről szóló döntést azonban csak november végén hozzák meg, és olyan tervet kell letenniük az asztalra, amelyet az ország hitelezői hitelesnek fogadnak el.

Irány a szomszéd ország

Mindezek tükrében érhető, hogy a nyugdíjasok maguk keresik módját, hogy megőrizzék pénzük vásárlóerejét, amire Bulgária kiváló lehetőséget nyújt. Az Eurostat adatai szerint a megélhetési költségek a hétmilliós fekete-tengeri országban feleakkorák, mint déli szomszédjánál. A bulgáriai árak sereghajtók uniós összehasonlításban.

Bár arról nem készültek adatok, hány görög nyugdíjas költözött át, ám sokat mond néhány árucikk árának összehasonlítása. Egy liter benzin Szófiában 1,15 euróba kerül, míg Athénban 1,6 euróba. Egy csésze kávét 2,3 euróból ki lehet hozni Bulgáriában, míg Görögországban 4,7 euróba kerül. A metrójegy 80 cent, illetve 1,4 euró, a mobiltelefon-költségek közti különbség kétszeres. George úgy számolja, Szófia, Burgasz vagy Plovdiv 30 százalékkal olcsóbb, mint a görög nagyvárosok és vidéken még nagyobb a különbség.

Nem érdekes az infláció

Bár az infláció az elmúlt időszakban öt éve nem látott tempóra, 3,6 százalékra gyorsult Bulgáriában, a 71 éves Nikosz, egy másik görög átköltöző nem izgatja magát ezen. Ő azt emeli ki, hogy 60 centből tud kenyeret venni és egy vendéglői étkezés ritkán haladja meg a 10 eurós kiadást. Jó környéken havi 200 euróért bérel egy apartmant. Ezzel ellensúlyozza, hogy a korábbi nyugdíja 45 százalékkal csökkent - bár magyarországi nézőpontból még így is szép summa: 1100 euró (354 ezer forint).

Forrás: napi.hu