A brit konzervatív kormány 5 éves minimálbér emelési programot hirdetett meg: a jelenlegi szinthez képest 5 év alatt csaknem  40%-kal fog emelkedni a minimálbér.

 

 A tervet George Osborne pénzügyminiszter ismertette a 2015. évi költségvetés előterjesztése kapcsán. Angliában jelenleg a minimálbér 6,5 angol font óránként, ez az összeg emelkedik majd  9 fontra  2020-ig. Az első évben már 10%-os lesz az emelés.

A brit minimálbéreket érintő kormányprogram többet vállal, mint amennyi a magyar szakszervezetek jelenlegi követelése a minimálbérek létminimumra emelését illetően, hiszen a hazai minimálbér nettó összege az aktív dolgozók esetében 25%-kal, a 2 keresős 2 gyermekes családok esetében (az adókedvezményeket és a család pótlékot is beszámítva)  30%-kal marad el a létminimum összegétől.

A brit szakszervezetek által is üdvözölt program meghirdetésében pótolhatatlan szerepe volt a Nagy Britanniában tömegeket megmozgató un. „living wage", magyarul „élhető bért" („méltányos bért") kampánynak. A kampányt civil szervezetek indították  azzal, hogy folyamatosan kiszámították és közzétették a megélhetési költségek alakulását  a különböző családtípusokra (egy keresős,   két keresős-két gyermekes, egy keresős- egy gyermekes, 2 fős nyugdíjas) és kimutatták, hogyan nő a távolság a megélhetési költségek alakulása és az alig emelkedő  minimálbérek által biztosított jövedelmek között.

 

A kampány egyik nagy fontosságú állomása  volt a 2011. év, amikor a Nagy Londoni Önkormányzat és személyesen a londoni Polgármester, Boris Johnson  kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi önkormányzati hivatal és cég a megélhetési költségeket fedező és így a minimálbérnél már akkor is lényegesen magasabb, „méltányos bért" fizet legkisebb bérként minden alkalmazottjának, sőt, az önkormányzat a beszállítóitól és az alvállalkozóitól is megkövetelte és azóta is megköveteli ugyanezt a kötelezettség vállalást.

Forrás: munkastanacsok.hu