Hat százalékra csökkent szeptemberben éves szinten a munkanélküliség Csehországban - közölte a cseh munkaügyi hivatal kedden Prágában.

Tavaly szeptemberben az éves szintű munkanélküliség 7,3 százalékot tette ki. Havi szinten a csökkenés 0,2 százalékos. Augusztusban a munkanélküliség 6,2 százalékos volt.

Szeptember végén a hivatal kimutatása szerint 441 892 személy volt munka nélkül Csehországban, ami 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szám.

"A helyzet javulása elsősorban a szezonális munkák és a gazdasági növekedés eredménye, amelynek következtében új munkahelyek jöttek létre" - kommentálta a számokat Jakub Sidler, az Ing Bank fő gazdasági szakértője.

A munkát keresők száma is csökkent szeptemberben, mégpedig éves szinten 87 ezerrel, havi szinten 9 ezerrel.

A munkaügyi hivatal szerint szeptember végén 108 573 szabad állás volt a gazdaságban, ami 2008 decembere óta a legmagasabb szám. Elsősorban a műszaki szakmák iránt van nagy kereslet.

A 77 csehországi járás közül 71-ben csökkent, hatban pedig növekedett a munkanélküliség. A legjobb helyzet a Prága-Kelet járásban van, ahol 2,7 százalékos a munkanélküliség, míg a legrosszabb az észak-csehországi Most járásban, ahol 11,5 százalékos a munkanélküliség.  

Az európai statisztikai kimutatások szerint Európában Németország után Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség - állítja a munkaügyi hivatal.