Minden második újonnan létrehozott állást külföldiek töltenek be Németországban, elsősorban kelet-európaiak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német munkaügyi ügynökség adataira hivatkozva. Egy év alatt 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban. A német munkavállalók száma 330 ezerrel lett magasabb, a külföldieké pedig 370 ezerrel.

A növekedést nem a munkaerőpiacra fokozatosan belépő menekültek vagy a magasabb munkanélküliséggel sújtott déli országok állampolgárai pörgetik leginkább, hanem kelet-európaiak. A legnagyobb számban románok érkeztek tavaly, több mint 50 ezerrel nőtt a számuk egy év alatt, így mostanra közel 350 ezer román dolgozik Németországban.

Második helyen az így közel félmilliósra duzzadó lengyelek vendégmunkások állnak 33 ezer új érkezővel. Őket követik a horvátok 20 ezer új munkavállalóval.

A magyarok száma ötezerrel nőtt, így összesen 103 ezer magyar dolgozik Németországban.

A kelet-európai EU-tagállamok közül a magyarok aránya nőtt a legkevésbé a szlovének után.

Azért is számít kimagaslónak az újonnan felvett külföldi munkavállalók aránya, mivel a Németországban dolgozó 33 millió embernek ehhez képest alacsony aránya, mintegy 12 százaléka külföldi. Összesen 250 ezer menekült dolgozik Németországban, ennél a lengyel, a román vagy az olasz vendégmunkások száma is nagyobb.

A kelet-európaiakra az is jellemző, hogy aki Németországba költözik, az általában dolgozik is, közöttük jóval alacsonyabb a munkanélküliek aránya, mint más országok esetén.

A FAZ cikke szerint a kelet-európaiak pont a hiányszakmákban helyezkednek el jellemzően: az építőiparban és csomagküldő szolgáltatóknál.

Azért is érdekes, hogy ilyen sok kelet-európai dolgozik Németországban, mert jellemzően ezekben a tagállamokban a legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban. A munkanélküliséggel leginkább sújtott déli államokból érkező vendégmunkások száma mindössze 4 százalékkal nőtt Németországban egy év alatt a kelet-európai 12 százalékos növekedéssel szemben.

Forrás: g7.hu