A lengyel kormány az őszi önkormányzati választások előtt nyugdíjat ígér azoknak a nőnek, akik egy percet sem töltöttek munkával, de négy gyereket neveltek fel. Kiderült mennyibe kerül ez az adófizetőknek.

A lengyel kormány az októberi önkormányzati választások előtt minden ígéretét megerősíti, illetve újabbakkal áll elő - derült ki a Business Insider Polska cikkéből. Az egyik terv az, hogy

azok a nők, akik ugyan életükben egy napot sem dolgoztak munkahelyen, de legalább négy gyermeket neveltek fel, kapjanak anyasági nyugdíjat.

A korábban már bejelentett koncepcióról kiderült, hogy az adófizetőknek tíz év alatt 8,74 milliárd zlotyba kerül (656 milliárd forint, a budapesti 4-es metró árának közel másfélszerese). Az információt a Család-, Munka- és Társadalompolitikai Minisztérium hozta nyilvánosságra.

A járadék a legkisebb nyugdíj összegével lesz egyenlő,

ami jelenleg 77 ezer forintnak megfelelő összeg, kivéve, ha az adott személy fizetett valamit a társadalombiztosításnak. Az utóbbi esetben megemelik az anyasági nyugdíjat. Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes szerint az új támogatás 2019-től léphet életbe.