Egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról Romániában – közölte pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető ezt javasolja, töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkezett dolgozóknak.

 Nyolc évvel ezelőtt a Romániát keményen sújtó nemzetközi gazdasági válság hatására magas volt a munkanélküliség, indokolt volt a hazai munkaerő óvása, de azóta változott a helyzet, és a szomszédos ország jelentős munkaerőhiánnyal küzd.

A miniszter szerint a privát szférában a munkáltatókra kell bízni a dolgozók bérének megállapítását a nem EU-tagállamból érkező külföldiek esetében is.

Ezért azt javasolja, hogy töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkezett dolgozóknak – nyilatkozta a DCNews.ro hírportálnak.

Az EU-n kívüli külföldi munkaerő alkalmazásának bátorítása céljából emellett a miniszter minden olyan illeték eltörlésével egyetért, ami jelenleg a munkaerőköltséget terheli. „Szakítani kell a könyvelői szemlélettel, arra kell gondolni, nem baj, ha kiesik 100 lej a költségvetésből, helyette 300 lej érkezhet” – ecsetelte.

Rámutatott: a kormánynak elő kell segítenie, hogy külföldiek is dolgozhassanak Romániában.

Hogy kínaiak-e vagy thaiföldiek-e, nem érdekel, a kormány köteles szakképzett munkaerőt biztosítani a munkáltatóknak

– nyomatékosította a tárcavezető.

Júniusban 4,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 404 ezerre becsülte a statisztikai intézet az állás nélküliek számát.

Az elmúlt időszakban a vállalkozók a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodtak, egyes cégek azért mondtak le a terjeszkedésről vagy egyéb fejlesztésekről, mert nem látták biztosítva a szükséges munkaerőt.

A román hatóságok idén 4395 munkavállalói engedélyt bocsátottak ki nem EU-tagállamból érkező külföldiek számára, akik közül több mint 1500 vietnámi, 560 török, 350 pedig nepáli. Jelenleg több mint 17 ezer EU-n kívüli külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, közülük a legtöbb török (több mint 3600), kínai (2120), moldovai (1780), akik zömmel a vendéglátóiparban, a hajógyártásban, nagybani ruhakereskedelemben és az építőiparban dolgoznak.

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!