Második brexit-népszavazást akar a legnagyobb brit szakszervezet. A Unite irányvonala azért figyelemre méltó, mert nagy befolyással bír az ellenzéki Munkáspártra, amely parlamenti voksaival befolyásolhatja a brit kilépést – olvasható az infostart.hu-n.

Miközben a konzervatív brit kormánypártban egymást tépik a „kemény” és a „puha” brexit hívei, addig a legnagyobb brit szakszervezet is beszállt a meccsbe, amely befolyásolhatja, hogy milyen viszonya lesz Nagy-Britanniának Európával a tervezett kilépés után.

A több mint 1 millió 400 ezer tagot számláló Unite szakszervezet vezetése elfogadta, hogy kampányoljanak egy második brexit-népszavazásért. Mindezzel jelentős nyomást gyakorolhatnak az szakszervezetekhez kötődő, ellenzéki Munkáspártra.

Jeremy Corbyn pártvezér meglehetősen visszafogottan tört lándzsát két évvel ezelőtt Nagy-Britannia folytatódó EU-tagsága mellett. A nép csekély többséggel a kilépésre szavazott és mostanra Corbyn, más politikai vezetőkhöz hasonlóan elfogadja, hogy a szigetország távozzon az Unióból, bár úgy, hogy a lehető legtöbb szálat fenntartsa a kontinenssel.

A Unite szakszervezet sem szimplán a britek újraszavaztatását akarja, hanem hogy a Brüsszellel kialkudott „válási egyezményről” mondjanak véleményt egy referendumon a választók.

A tét az, hogy „puha” brexit lesz-e, ami sokak számára a minimális gazdasági kárt okozza, bent tartja Nagy-Britanniát a vámunióban és ezzel megoldja az észak-ír határ kérdését.

A másik változat a keményvonalasok által követelt kemény brexit, azaz a totális szakítás a többi uniós tagállammal – cserébe Nagy-Britannia megválaszthatja, hogy kivel kössön szabadkereskedelmi megállapodást a világon.

A Unite szakszervezet mostani kongresszusán a küldöttek világossá tették: a londoni kormány várható brexit-alkuja nem felel majd meg érdekeiknek. Ezért mozgósításba kezdenek, új választásokért és egy munkáspárti kormány hatalomra juttatásáért kampányolnak majd.

Figyelemre méltó, hogy a Unite nyilatkozatában az is szerepel:

Nyitottak vagyunk egy népszavazásra, amin bármilyen, a politikai helyzettel összefüggő alkuval kapcsolatban

mondhatnának véleményt a választók.

A brit szakszervezet főnöke, Len McCluskey szerint

a brexit kezd katasztrófába átmenni,

és bírálta, hogy a londoni kormány még mindig nem állt elő egyértelmű tervvel arról, hogyan tervezi a kilépést az Unióból.

Forrás: Infostart.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ