Bécsben több tízezer ember vonult utcára szombaton, hogy egy olyan törvényjavaslat ellen tiltakozzon, amely bevezetné a 12 órás munkanapot és 60 órás hetet. A bécsi rendőrség szerint a tüntetésen 80 ezren vettek részt, az azt megszervező Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) szerint 100 ezren – írja a Mérce.

Az osztrák munkajog szerint jelenleg a nyolcórás munkanap és összesen heti 40 óra munkaidő van érvényben, az új törvény ezt bővítené ki „önkéntes alapon.”

A törvénytervezetet a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalíciója a rugalmas munkaidő támogatásaként igyekszik beállítani, Sebastian Kurz kancellár kormánya szerint csupán arról van szó, hogy a 12 órás munkaidő engedélyezésével a munkáltatóknak nagyobb mozgásteret engednek. A törvényjavaslatot a társadalom és az ellenzék tiltakozása ellenére várhatóan a parlament el fogja fogadni.

Az ellenzék már az eredeti javaslatot is nagy felháborodással fogadta, tiltakozásuknak köszönhetően a kormánynak végül bele kellett foglalnia a törvénybe, hogy

a munkavállaló következmények nélkül visszautasíthatja, hogy munkáltatója 12 órás munkanapra kötelezze. Az, hogy ez a gyakorlatban mennyire maradna következmények nélkül, már nyilván kérdéses.
De még ha valóban önkéntes alapú is maradna, a 12 órás munkanap akkor is veszélyt jelent a dolgozó fizikai és mentális egészségére,

hívta fel a figyelmet Bernhard Achitz, az ÖGB titkára. Achitz szerint az, hogy önkéntes-e a 12 órás munka, vagy sem, csak az egyik oldala a problémának, mivel a munkaidő szabályozását meghatározó törvénynek a dolgozók érdekeit kellene védenie.

Az ÖGB azt szeretné elérni, hogy a munkaidő meghosszabbításáról a kormány népszavazást írjon ki, ezt követelte a szombati tüntetésen is. Wolfgang Katzian, a szakszervezeti szövetség elnöke a tömeg előtt tartott beszédében kijelentette, hogy „minden rendelkezésünkre álló eszközzel tiltakozni fogunk [a törvényjavaslat ellen].”

Forrás: Mérce

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ