Több olyan alapkezelő is van a briteknél, ahol a nők és férfiak közötti bérkülönbségek elképesztő méreteket öltenek. A legfrissebb adatok szerint három olyan intézmény is volt, ahol a nemek közötti medián bérkülönbségek meghaladják a 40%-ot, de a bónuszoknál még ennél is hajmeresztőbb különbségeket fedtek fel – írja a Portfolio.

Április 4-ig az összes, 250 vagy a feletti dolgozóval bíró brit munkáltatónak jelentenie kellett a férfiak és nők közötti fizetési különbségeket, sőt, még azt is meg kellett magyarázniuk, mi okozta az esetleges fizetés- és bónuszbeli eltéréseket a nemek között.

Az Emolument fizetéseket rangsoroló és összehasonlító oldal adatai szerint a brit alapkezelők körében a nemek közötti fizetésbeli különbség átlagban 27%: a férfi dolgozók éves medián fizetése 93 ezer font, míg a nőké 68 ezer. A statisztikai hivatal adatai szerint ugyanez a különbség nemzeti szinten 18%, a teljes munkaidősök körében pedig 9%.

Az elemzéshez adatokat szolgáltató férfi dolgozók 59%-a szerint vannak bérbeli különbségek az iparágban a nemek között, és ugyanígy véli az adatokat szolgáltató női dolgozók 79%-a.

  • Az adatok alapján 40% feletti medián bérkülönbségek voltak a Wellingtonnál, az Investecnél és a Brooks Macdonaldnél.
  • A férfiak és nők bónuszában a legnagyobb különbségek a Wellingtonnál, a Pimcónál voltak, több mint 80%-kal.
  • Érdekes még, hogy nem volt olyan cég, ahol a férfiak legalább 80%-a nem kapott volna bónuszt, míg a női dolgozók esetében előfordult, hogy csak 73% kapott bónuszt (Brooks Macdonald).

Forrás: Portfolio