Az EU munkanélküliségi rátája 9,5 százalékos maradt, a magyar mutató a kilencedik legjobb. A fiatalok munkanélkülisége továbbra is súlyos probléma – írja a VG Online.

Változatlanul a tíz százalékot közelíti az EU munkanélküliségi rátája: az Eurostat most közölt adatai szerint ahogy egy hónappal korábban, úgy augusztusban is 9,5 százalékos volt a mutató. Ez az egy évvel korábbi adathoz képest 0,6 százalékpontos csökkenést jelent.

Az eurózóna 19 államában 11 százalékos az augusztusi munkanélküliség. Ez 0,5 százalékpontos csökkenés egy év alatt, de a júliusi mutatóhoz képest itt sem mértek változást.

Összességében 23,02 millió munkaképes korú európainak nincs állása - számol az Eurostat. Tavaly augusztushoz képest 1,49 millióval kevesebben vannak munka nélkül az unióban.

Magyarország 6,8 százalékos munkanélküliségi rátája a kilencedik legalacsonyabb a 28 tagállamé közül. Németországban a legjobb a helyzet, ahol mindössze 4,5 százalékos a munkanélküliség, őket Csehország, valamint Málta követi a lista élén 5,0, illetve 5,1 százalékkal. A legrosszabbul Görögország áll - az ottani legfrissebb adat még csak júniusi, akkor 25,2 százalékos volt a munkanélküliség. Spanyolország mutatója is húsz százalék feletti, 22,2 százaléknak nincs ott munkája. A lista végén a két legproblémásabb államot Horvátország követi, a maga 15,5 százalékos munkanélküliségi rátájával.

A fiatalok munkanélkülisége továbbra is az EU egyik legnagyobb problémája: 4,6 millió 25 éven aluli európainak nincs munkája, vagyis 20,4 százalékos a fiatalok munkanélkülisége. Igaz, ez a magas szám is 1,5 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A fiatalok munkanélküliségi adata Németországban a legjobb, de még ott is 7 százalékos - a többi 27 tagállam mindegyikében kétszámjegyű a mutató. A legrosszabb Spanyolországban az adat, ahol a fiatalok 48,8 százalékának nincs munkája, de három másik országban is 40 százalék feletti a fiatalok munkanélkülisége (Görögország: 48,3, Horvátország: 43,5, Olaszország: 40,7 százalék). Magyarországról júliusi adatokkal számolt az Eurostat, akkor 17,7 százalékos munkanélküliséget mértek a fiatalok közt.

Forrás: VG Online