Miközben a brit bankok akár 60 százalékkal kevesebbet fizetnek női alkalmazottaiknak, addig az Adobe Systems munkavállalói egyenlő fizetést kapnak az államokban. A cég pedig ezt már idén globálisan is kiterjeszti.

A kaliforniai székhelyű Adobe Systems – amely olyan kreatív szoftvereket készít, mint a Photoshop vagy az InDesign – tavaly decemberben tette közzé, hogy megszüntette a nemek közötti bérszakadékot.

Az Adobe Systems továbbá azt is megígérte, hogy rendszeresen ellenőrzik a fizetéseket, és erről jelentést is közzétesznek. A 35 éve alapított multinacionális cégnél jelenleg több mint 15 ezer ember vállal munkát.

Ez különösen annak fényében jelentős, hogy a brit pénzintézeteknek áprilisig van idejük közzétenni jelentésüket a nemek közötti bérszakadékról, az úgynevezett gender pay gapről, és a jelentések akár 60 százalékos eltéréseket mutatnak – a HSBC nemrég közzétett adatai szerint.

A Goldman Sachs például 56 százalékkal ad kevesebb fizetést női munkavállalóinak, mint a férfiaknak.Ugyan a pénzintézetekben több mint ötven százalék a női munkavállalók aránya, vezető pozícióhoz csak a negyedük jut.

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy nagy különbségek vannak a férfiak és nők fizetése között. Ugyanakkor abban már nagy eltérés tapasztalható, hogy mekkora is pontosan a nemek közötti bérszakadék, és hogy ehhez milyen okok vezetnek – ez magában foglalja a hátrányos megkülönböztetést és a gyermeknevelésről szóló döntést is.

Donna Morris, az Adobe Systems ügyvezető alelnöke elmondta, 2018-ban a cég felszámolja a nemek közötti bérszakadékot a nem amerikai alkalmazottak körében is. Várhatóan India lesz a következő helyszín, mivel a cégnek jelentős központja van az ázsiai országban.

Azonban a fizetési egyenlőség elérése még nem jelenti azt, hogy az Adobe megszüntette a nemek közötti mindenfajta egyenlőtlenséget – például a tízfős igazgatótanácsban csupán két nő kapott helyet.

Forrás: Origo