Egy romániai lap a napokban tréfásan arról írt, hogy a menekülthullámot a 21. században voltaképpen Románia indította el. Ezzel nyilván arra utalt, hogy évek óta milliókra tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldön próbálnak szerencsét, keresnek munkát. Mindinkább valószínűnek látszik az is, hogy a román vendégmunkások külföldön telepednek le, nem térnek vissza országukba – írja a kitekinto.hu.

Immár hivatalos adatok szerint közel ötmillió román vendégmunkás dolgozik külföldön. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden ötödik román állampolgár a határon túl keresi a megélhetési lehetőséget. Az adatot részben a Románia nagykövetségei és konzuli hivatalai által megküldött számok alapján, részben pedig a külföldi román vendégmunkások helyzetét rendszeresen nyilvántartó profi.ro internetes híroldal adatai szerint állapították meg.

A külföldi helyi hatóságok – és így a romániai illetékes szervek – által nyilvántartott románok száma 3,8 millió, emellett pedig további 1,1 millióra tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik gyakorlatilag külföldön élnek, de nem szerepelnek az érintett országok nyilvántartásában, részben azért, mert kettős állampolgárok, részben pedig, mert nem jelentkeztek be az illetékes helyi hatóságoknál.

A „slágerország" Itália

A romániai vendégmunkások számára a „slágerország" természetesen Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok, de sokan vannak Németországban, Angliában, a skandináv országokban is.

Olaszországban 1 043 338 román él a hivatalos adatok szerint, a proft.ro szerint viszont az ott letelepedett román száma megközelíti az 1,3 milliót. Spanyolországban csaknem 800 ezer román él hivatalosan bejelentve, a szám még további 100 ezer román állampolgárral egészül ki. A dobogó harmadik helyét az Egyesült Államok foglalja el, csaknem 600 ezer románnal, tényleges számuk azonban 650 ezerre tehető. Németország alig több, mint 350 ezer román állampolgárral lecsúszott a dobogóról – igaz, a proft.ro szerint voltaképpen 450 ezerre tehető az ott élő románok száma.

Viszonylag sok román telepedett le Izraelben. Hivatalosan 220 ezer román él ott, ez viszont csupán a jéghegy csúcsa, mivel legalább további 300 ezer román állampolgár telepedett le a zsidó államban. Nagy-Britanniában 158 ezer románt regisztráltak, pontos számokról azonban a londoni román nagykövetségnek nincsenek adatai. Ez a helyzet Ausztria esetében is, ahol hivatalosan 106 ezer román él – nem hivatalosan nyilván ennél jóval többen.

Magyarország, Mongólia, Kanada…

A hivatalosan Magyarországon élő román állampolgárok száma viszonylag csekély, nem éri el a 88 ezret sem. Becslések szerint azonban Románia nyugati szomszédjában legkevesebb 250 ezer román állampolgár él.

A hivatalos és nem hivatalos adatok között igen nagy az eltolódás Kanada esetében is, ahol a   nem egészen 47 ezer regisztrált román mellett voltaképpen csaknem 205 ezerre tehető az ott élő románok száma.

Szerbia és Ukrajna esetében a román hatóságok csupán a törvényesen regisztrált román állampolgárok számával rendelkeznek, amely 2703, illetve 607. A két országban élő románok tényleges számáról az ott működő román nagykövetségeknek, diplomáciai kirendeltségeknek még csak megközelítő adataik sincsenek.

Persze a megélhetés kedvéért a román állampolgárok az arab államokban is megpróbáltak letelepedni. Kuvaitban csaknem 700, Ománban nem egészen 400 román él. Sokan egészen távoli országokban próbáltak munkát keresni: a Fülöp-szigeteken hivatalosan 243, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 190, Indonéziában 155, Thaiföldön több mint 100, Malajziában 68, Sri Lankában 25, Ecuadorban 16, Beninben 15, Costa Ricában és Sierra Leonéban 10-10 román állampolgárt tartanak számon.

Román állampolgárok azonban, kis számban ugyan, de Lesothóban, Seyschelles-ben, Sao Toméban, Zimbabwéban, Madagaszkáron, Malawiban, Vietnamban, Burkina Fasóban, Trinidad Tobagóban is élnek.  Mongóliában mindössze egyetlen román állampolgár él, akárcsak Macedóniában, bár utóbbi országban mintegy százra teszik a letelepedett románok számát.

Még mindig jön a pénz

A külföldön dolgozó vendégmunkások statisztikailag igen jó tesznek Romániának, hiszen ily módon csökken a romániai munkanélküliség rátája. Emellett azonban továbbra is jelentős valutaösszegeket küldenek a Romániában maradt családtagjaikhoz – bár ezek a válság éveiben jelentősen lecsökkentek.

A legfrissebb kimutatások szerint az Olaszországban dolgozó vendégmunkások küldték haza a legtöbb pénzt, 925 millió eurót. A Németországban munkát találó román állampolgárok ennek az összegnek csaknem a felét, 595 millió eurót utalták át Romániába, a harmadik helyen az Egyesült Államok áll, 460 millió euróval. Spanyolországból – ahol pedig a legtöbb román vendégmunkás dolgozik – mindössze 393 millió euró érkezett.

252 millió euróval Svájc megelőzi a 250 millió eurós Franciaországot és a 224 milliós Nagy-Britanniát. Magyarországról is tisztességes összeget, 128 millió eurót küldtek haza a romániai vendégmunkások, de Ausztria is 100 millión felül „teljesített": innen 111 millió euró érkezett a vendégmunkások családjaihoz.

Forrás: kitekinto.hu