Johnson azt mondta, fontos megvédeni a jogaikat, mert jelentősen hozzájárulnak Nagy-Britannia teljesítményéhez.

Miután reggel együtt futottak a hóesésben, a hivatalos program szerint is találkozott Szijjártó Péter magyar és Boris Johnson brit külügyminiszter.

Boris Johnson brit külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Közös sajtótájékoztatójukon Boris Johnson brit külügyminiszter kijelentette: bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett is – közölte. Mint mondta, nagyon szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak.

Nagy-Britannia szerint a migránsok helyzetét az első országban kell kezelni, ott, ahova megérkeznek; különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, továbbá a migráció kérdését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben – magyarázta.

Boris Johnson kitért rá: fontos megvédeni a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak országa teljesítményéhez. Ugyanakkor e jogok védelmének a kölcsönösségen kell alapulnia, vagyis az európai országokban élő britek tekintetében is fontos – jegyezte meg.

Kérdésre az Oroszországra fűződő kapcsolatokat illetően közölte: Moszkva tett elfogadhatatlan lépéseket – például a Krím vonatkozásában –, ennek ellenére fontos az együttműködés fenntartása.

Szijjártó arról beszélt, hogy Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak, és bár "óriási nagy baj" az EU szempontjából a britek kilépése, amit nagyon sajnálunk, de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről, Magyarország pedig mindig tiszteletben tartotta a britek döntését. Szijjártó szerint mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság "nem hallotta meg a britek szavát".

Szijjártó azt mondta, a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az EU-nak, és komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rá az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy erős EU csak erős tagállamokra épülhet. Azt is mondta, a Brexitről folytatott tárgyalások végén fair megállapodásra van szükség az EU és Nagy-Britannia között, Magyarország álláspontja szerint pedig a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia.

A külügyminiszter megjegyezte: a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak megvédését a magyar kormány prioritásnak tartja. Kérdésre azt mondta, Magyarország azt kéri Nagy-Britanniától, hogy minden ott élő magyar jogait védjék meg, de remélhetőleg a fizetések emelkedése és a nagy brandek Magyarországra érkezése elindít egy folyamatot: minél több magyar dönt úgy, hogy nem kell elmennie innen.

A megbeszélésen persze szó esett az ENSZ "migrációs csomagjáról" is, illetve az ezzel kapcsolatos magyar javaslatokról, miszerint minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, ebben a nemzetközi közösségnek segítenie kell, és hogy a szuverenitást tiszteletben kell tartani, hogy egy ország maga dönthesse el, kit enged be a területére.

Kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország a magyar érdekek és a józan ész alapján pragmatikus, racionális együttműködésre törekszik Oroszországgal, sok nyugat-európai ország szorosabb együttműködést folytat Oroszországgal nálunk.