Csökkenő munkanélküliség, szünet nélkül emelkedő bérek

A biztató gazdasági adatok, kiváltképpen a fokozatosan csökkenő munkanélküliség és a szünet nélkül emelkedő bérek eredményeképpen a németek egyre több pénzt tudnak félre tenni. Így nem meglepő, hogy a megtakarított összegek szintje rekordszintre emelkedett – írja az InfoRádió.

A németek az esztendő második negyedében közel 3 százalékkal többet tettek félre, mint a január elseje és március vége közti időszakban. Ez a szövetségi jegybank most közzétett kimutatása szerint 140 milliárd eurónak felel meg, és így jelenleg magánkézen 5212 milliárd euró van. Ebbe természetesen nem számították bele az ingatlanok vagy műtárgyak értékét.

  A felmérésből kiderül, hogy valószínűleg a rendkívül alacsony kamat miatt a régi jó takarékbetétkönyv szinte teljesen kiment a divatból. Ehelyett inkább egyre többen részvényekbe vagy más, jó hozammal kecsegtető, lehetőleg rövid futamidejű értékpapírokba fektetik be pénzüket.

  Némi meglepetést keltett az is, hogy felszökött az érdeklődés a biztosító- valamint a nyugdíj-intézetek jó hozamot ígérő, de mégis kockázatmentesnek tartott ajánlatai iránt.

  A szövetségi jegybank szakértőinek feltűnt az is, hogy az alacsony kamat dacára egyre kevesebben vesznek fel hitelt. Az év eleje óta csupán az ingatlanvásárlás esetében jön számításba bankkölcsön.

  Mindent egybe vetve a gazdasági élet igencsak kedvező alakulása, és az ezzel járó tartós reálbér emelkedés eredményeképpen az év eleje óta a német háztartások összesen 137 milliárd euróval gazdagodtak.

Forrás: InfoRádió

 

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ