Szakszervezeti gyűlés miatt péntek délelőtt turisták ezrei nem tudtak bejutni a Colosseumba. Az olasz belügyminiszter határozott lépéseket ígért, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

A Colosseum dolgozói két és fél órás tanácskozást tartottak, és ez idő alatt zárva maradtak az ókori amfiteátrum kapui.

Dario Franceschini felháborodását fejezte ki, amiért „a turistákat az egész világ szeme láttára hagyták álldogálni ezúttal a Colosseum, Róma legfontosabb archeológiai színhelye előtt„.

Mint elmondta, a kormányfővel, Matteo Renzivel egyetértésben lépéseket tesznek, hogy „megvédjék„ az olasz kulturális kincseket a sztrájkoktól. A terveik szerint az olasz műemlékeket és múzeumokat az alapvető közszolgáltatások közé sorolják, így kizárják a sztrájk lehetőségét.

Renzi, akinek a hivatalba lépése óta eltelt másfél évben korántsem alakult felhőtlenül a kapcsolata a szakszervezetekkel, Twitter-üzenetben adott hangot bosszúságának: „Nem fogjuk engedni, hogy az Olaszország-ellenes szakszervezetiek túszul ejtsék a kultúrát„.

A turisták már korábban is jócskán várakozhattak Olaszországban a munkaügyi viták miatt. A nyáron Pompejiben egy sztrájk miatt főttek a tűző napon a világörökség részévé nyilvánított régészeti helyszín előtt.