Korlátozzák januártól az éjszakai munkavégzés lehetőségeit és emelik az érte járó bérpótlékot Szlovákiában, ahol az Európai Unió (EU) országai közül arányaiban a legtöbb alkalmazott végez ilyen munkát – jelentette a pozsonyi Pravda baloldali napilap a kormányprogram készülő kiegészítésére hivatkozva – írja a jarmuipar.hu.

Szlovákiában jelenleg az alkalmazottak 16 százaléka – mintegy 250 ezer férfi és 140 ezer nő – végez rendszeresen éjszakai munkát, ez az EU tagállamokban a legmagasabb arány. Ez leginkább annak a következménye, hogy az országban viszonylag sok folyamatosan termelő üzem – nem utolsósorban autógyár – van.

A jelenleg hatályban lévő szlovák munkatörvénykönyv csak minimális mértékben szabályozza az éjszakai munkavégzést, s ezek a korlátozások csak a fiatalkorúakra és az egészségkárosodott személyekre vonatkoznak.    A januártól bevezetendő újítás lényegi eleme, hogy a jövőben a nőknek lehetőségük lesz visszautasítani az éjszakai munkavégzést, valamint az is, hogy a mostani 20 százalékról 50 százalékra emelkedik az éjszakai munka után járó bérpótlék összege.

A javaslat új, a hétvégi munkavégzésre vonatkozó 100 százalékos bérpótlék bevezetésével is számol. Az éjszakai bérpótlékhoz hasonlóan ennek összegét is a mindenkori minimálbérből számolják majd ki, eltérően az ugyancsak bevezetésre váró ünnepnapi pótléktól, amely szintén 100 százalékos lesz, de kiszámításához a mindenkori átlagbért veszik majd alapul. A munkavégzésre vonatkozó szabályozások módosításán túl, várhatóan besorolják majd a minimálbér emelését a jelenlegi 435 euróról (mintegy 130 ezer forint) 480 euróra (mintegy 146 ezer forint), amit Robert Fico kormányfő is megerősített, valamint a 13. és a 14. havi bér járulékmentessé tételét is.

Forrás: jarmuipar.hu