A lengyel Szolidaritás szakszervezet több mint ezer tagja tüntetett szombaton az Európai Bizottság varsói székhelye előtt, bírálva az újabb brüsszeli beavatkozási kísérletet a lengyel belügyekbe, ezúttal a nyugdíjrendszer változásával kapcsolatban.

A legutóbbi lengyel nyugdíjreform értelmében, 60 évre csökken a nyugdíjkorhatár a nők, 65-re pedig a férfiak esetében. A lengyel igazságügyi reformot szintén bíráló Európai Bizottság a nyugdíjreform kapcsán azt nehezményezte, hogy „diszkriminációs elemeket" tartalmaz a nők és a férfiak számára előírt különböző nyugdíjkorhatár tekintetében.

A Szolidaritás szakszervezet szerint viszont elfogadhatatlan, hogy Lengyelország szemére vessék a nőkre és a férfiakra érvényes különböző nyugdíjkorhatár visszaállítását. A Lengyelország demokratikus döntéseibe való beavatkozás jogilag megalapozatlan – áll a szakszervezetnek Jean-Claude Junckerhez, az EB elnökéhez küldött levelében, amelyet a tüntetésen is felolvastak. Piotr Duda, a Szolidaritás vezetője hangsúlyozta, hogy a konzervatív kormány által meghozott döntések „megfelelnek az alkotmánynak, a szerződéseknek, illetve a lengyel nők és lengyel férfiak döntéseinek". Duda szerint „nem hátrányos megkülönböztetésről, hanem éppen ellenkezőleg, a lengyel nőknek kedvező előjogról van szó".

Az ellenzék által a költségvetés, a munkaerőpiac és a jövőbeli nyugdíjak összege szempontjából veszélyesnek ítélt intézkedés – a nyugdíjkorhatár csökkentése – a 2015-ben kormányra került Jog és Igazságosság (PiS) egyik választási ígérete volt. Az október 1-jén hatályba lépő nyugdíjreform lehetővé teszi, hogy akik nyugdíjba lépés után a jövedelmük növelése érdekében tovább szeretnének dolgozni, ezt megtehetik.

Varsó és Brüsszel között oly nagy a nézeteltérés számos kérdésben, hogy az Európai Bizottság az utóbbi időben a „jogállamot fenyegető rendszerszintű veszélyről" beszélt. Az Európai Bizottság július végén második szakaszába léptette a 2016 elején Lengyelországgal szemben elindított jogállamisági mechanizmust, melynek harmadik szakasza az adott tagállam uniós szavazati jogának felfüggesztésével is zárulhat.