A kormány ajánlásánál is magasabb létminimumbért vezet be Nagy-Britanniában a Lidl, és még az is előfordulhat, hogy néhány hónapon belül ezt is tovább emelik. A létminimumot figyelembe vevő bér magasabb a minimálbérnél – írja a napi.hu.

Elsőként a Nagy-Britanniában működő szupermarketláncok közül a Living Wage Foudation civil szervezet ajánlásában szereplő alapbért vezeti be a Lidl - jelentette a BBC. A német vállalat brit alkalmazottai októbertől kezdődően minimum 8,2 fontos (3470 forint) órabérre számíthatnak Angliában, Skóciában és Walesben, illetve 9,35 fontra (3960 forint) Londonban. Jelenleg 7,3, illetve 8,03 fontot fizetnek a dolgozóknak.

Ez a létminimumbér nem keverendő össze a londoni kormány hasonló bértípusával (National Living Wage), amely 2016 áprilisától 7,20 fontos létminimum fizetését javasolja a munkaadóknak a 25 évesnél idősebb alkalmazottak esetén. A Living Wage Foundation órabérajánlása 7,85 font a fővároson kívül és 9,15 font Londonban. A létminimumhoz igazodó bér magasabb a minimálbérnél, meghatározásakor figyelembe veszik bizonyos alapvető szükségletek kielégítésének árát is.

A Lidl közleménye szerint a béremelésnek köszönhetően a cég 17 ezer fős brit munkavállalói állományának 53 százaléka egy év alatt átlag 1200 fonttal (508 ezer forint) vihet többet haza. A cég vállalta, hogy ha a Living Wage Foundation novemberben növeli ajánlását, akkor ezt követni fogják.

Micsoda öröm!

Majd kibújunk a bőrünkből örömünkben - nyugtázta a Lidl döntését Rhys Moore, a Living Wage Foundation igazgatója. Az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy meggyőzzék a kiskereskedőket az ajánlásuk elfogadásáról ahelyett, hogy kormány létminimumát vezetnék be. Szerinte a vásárlók olyan helyen szeretik költeni a pénzüket, ahol jól bánnak az alkalmazottakkal.

A brit kiskereskedelmi cégek szakmai szervezte (BRC) viszont egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy érdemes támogatnia az alapot, amelyben egyébként 1300 munkaadó képviselteti magát. Ezek a cégek vállalták, hogy londoni hatóságok és a Loughborough Egyetem számításai alapján kialakított létminimumot fizetik alkalmazottaiknak. A BRC szerint a hatékonyság növelése teheti lehetővé a magasabb bérek fizetését.

Richard Perks tanácsadó szerint a Lidl azért állhatott a kezdeményezés mellé, mert az elmúlt években a piaci versenyben elpáholta konkurenseit. A négy nagy brit lánc veszített piaci résesdéséből - tovább romlana a helyzetük, ha Lidl példáját követnék, és emiatt emelniük kellene áraikat. A szakértő szerint ugyanakkor nagy kockázatot vállalt a német cég az egyoldalú béremeléssel.

Forrás: napi.hu