Fegyelmi eljárás indulhat a jövőben Ausztráliában azon köztisztviselők ellen, akik a Facebookon a kormányt bíráló bejegyzéseket lájkolnak – jelentette az ABC ausztrál közszolgálati műsorszolgáltató az ottani közszolgálati bizottság új, közösségimédia-használati útmutatójára hivatkozva.

Az új szabályok szerint a közszolgáknak elsősorban a saját hivataluk bírálatától kell tartózkodniuk a közösségi médiában, illetve a magánlevelezésükben. A kódexben felhívják a figyelmet arra is, hogy ha valaki lájkol vagy megoszt egy bejegyzést a Facebookon, akkor az annak tekinthető, hogy az illető helyesli az adott bejegyzés tartalmát.

Szabálysértésnek számít ezentúl továbbá az is, ha egy köztisztviselő nem határolódik el a saját oldalán más felhasználók által megjelenített kormánykritikus kommentároktól. Az új útmutató azt is leszögezi, hogy az ausztrál közszolgák nem bírálhatják egyik parlamenti párt tagjait sem, miként tartózkodniuk kell a minisztereket és a miniszterelnököt illető kritikáktól is.

A közösségi média használatára vonatkozó új útmutatóval kapcsolatban szakszervezeti vezetők és jogászok azonnal komoly aggályokat fogalmaztak meg, egyesek szerint a változtatások alkotmányellenesek.