Az osztrák Zumtobel világítástechnikai csoport menedzsmentje azt állítja, hogy 8 millió eurós támogatási ösztönzést kap a szerb államtól a niši üzem kiépítésére. Az sem titok, hogy a magas munkanélküliség, valamint az alacsony bérek miatt esett Szerbiára a választás – írja a Népszava a Délhír portálra és a Deutsche Wellére hivatkozva.


Az osztrák Zumtobel világítástechnikai csoport menedzsmentje azt állítja, hogy 8 millió eurós támogatási ösztönzést kap a szerb államtól a niši üzem kiépítésére. Az sem titok, hogy a magas munkanélküliség, valamint az alacsony bérek miatt esett Szerbiára a választás – írja a Délhír portálja a Deutsche Wellére hivatkozva.

Aleksandar Vučić szerb elnök január 29-én – akkor még mint kormányfő – „nagyon boldog” volt. Aznap ugyanis bejelentette, hogy az összesen mintegy 7 ezer dolgozót foglalkoztató osztrák Zumtobel csoport a termelés egy részét Szerbiába helyezi át. A Vorarlberger Nachrichten című tartományi újság beszámolt a részvényesek gyűléséről, amelyen Ulrich Schumacher, a cég főigazgatója kijelentette, hogy nem fogják Szerbiába áthelyezni a munkahelyeket a Vorarlberg tartományból, sőt mi több, ez a befektetés hosszú távú előnyt fog biztosítani az osztrák tartomány számára.

Alfred Felder, a cég operatív igazgatója elmondta, hogy nyolc kelet-európai ország közül Szerbiát választották, azért, mert Szerbia kínálta a legjobb paramétereket, így többek között az országnak elegendő munkaereje van – itt Felder megjegyezte, hogy Nišben mintegy 30 százalékos a munkanélküliség -, a bérek alacsonyak, az infrastruktúra és a logisztika jók, majd hozzátette: a szerb kormány 8 millió eurós támogatási ösztönzést nyújt.

Mint elmagyarázták, az alkatrészek 70 százaléka Ausztriából érkezik Nišbe, ahol összeszerelésre kerülnek. Az „első fázisban” 150 dolgozót fognak alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az osztrák befektető minden új munkahely után 53 333 eurós támogatást kap a belgrádi kormánytól. Ha a bérek úgy mozognak majd, mint a többi vállalatokban, amelyeket hasonló módon nyitottak Szerbiában a külföldi befektetők, akkor ez az összeg elegendő lesz arra, hogy tíz évig fedezze a Zumtobel munkaerőköltségeit.