Hiába a tavaly év végi hangzatos bérmegállapodás, uniós viszonylatban ezzel nem sokra mentünk. Ráadásul a jövő sem kecsegtet sok jóval – írja az mfor.hu.

2016 végén rendkívüli bérmegállapodás született, melynek eredményeként idén 15, jövőre pedig 8 százalékkal emelkedik a minimálbér Magyarországon. Idehaza a történelminek számító emelés jól eladható kampányfogásként is megállja a helyét, ha azonban kicsit kipillantunk az országhatárainkon kívülre is, már nem annyira kedvező a helyzetünk. Az Eurostat legfrissebb, második félévre vonatkozó adatai szerint a magyar minimálbér 412,6 euró volt, ami az ötödik legalacsonyabb volt a kötelezően adandó legkisebb munkabért szabályozó tagállamok körében.

Ennél kevesebbet csak:

  • a lett és a litván (egyaránt 380 euró),
  • a román (318,5 euró)
  • és a bolgár ( 235,2 euró) kereshetnek.

Igaz, egy félévvel ezelőtt még a csehek is mögöttünk voltak, viszont az árfolyamok alakulása miatt most ismét elénk kerültek 419,9 euróval.

Előző évhez képest a változás a második legnagyobb volt Magyarországon, 16,9 százalékos, aminél csak egy tagállamban pörgött meg jobban a minimálbér, Romániában. Keleti szomszédunknál egy év alatt 36,6 százalékos volt az emelkedés mértéke.

A román minimálbér alakulása ráadásul egyre fenyegetőbb hazánkra nézve. Ha ugyanis az elmúlt egy évben mutatott bérnövekedést produkálná Románia az előttünk álló időszakban is, akkor jövőre mindössze 12 euróval lenne kevesebb a magyarnál, 2019-ben pedig kisebb emeléssel is túlszárnyalná a hazai minimálbért. Ez részben az uniós rangsorban elfoglalt helyezésünkre is negatívan hatna, másrészt pedig még ahhoz is vezethetne, hogy a románoknál jobban megérné majd dolgozni azoknak a magyaroknak, akik a keleti határszéleken jelenleg minimálbérért robotolnak.

Imént gondolatkísérletünk ráadásul egyáltalán nem megalapozatlan, hiszen 2013 második félévétől kezdődően mostanáig a magyar minimálbér összesen 23 százalékot emelkedett, amivel szemben a román fizetés 102 (!!!) százalékot ugrott.

Ezt a növekedési ütemet tartva hamarosan a román minimálbéresek jobban kereshetnek a magyar dolgozóknál.

Európában jelenleg a legmagasabb minimálbért szokás szerint a luxemburgi dolgozók kapják, 1998 eurót, ami több mint 617 ezer forintot jelent egy hónapban, mögötte pedig az írek fizetése áll 1563 euróval, vagyis több mint 480 ezer forinttal.

Forrás: mfor.hu